Marţi, 19 Martie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie evolutiva Astrologia, spiritualitatea şi subiectul morţii
Astrologia, spiritualitatea şi subiectul morţii PDF Imprimare Email

Subiectul morţii este unul foarte delicat. Această temă stârneşte fie repulsie (creepy, insuportabil, horror!), fie resemnare, teamă sau nelinişte („pănâ-ntr-o zi...”, „vine rândul la fiecare...”, „te fereşte până te nimereşte”, etc.), mergând până la atacuri de panică (în situaţiile extreme). Întrebarea care se pune este cauza aflată în spatele acestor genuri de reacţii.

Moartea este un prag, o limită existenţială. Întrebarea celor mai mulţi oameni, la care nu află răspuns (sau refuză să-l afle), este „ce se află dincolo?” sau „mai este ceva după?”. Unii sunt convinşi că totul se află aici, în viaţa terestră, aşa că trebuie să trăiască din plin, satisfăcând toate dorinţele, fără prea multe reţineri de ordin moral. Alţii speră la o viaţă de apoi în Rai, se tem de iad, sau au o altă atitudine similară (gen „eternele plaiuri ale vânătorii” pentru amerindieni). Indiferent de prezenţa sau absenţa convingerilor despre viaţa de apoi, teamă de moarte este cvasigenerală.

Nu se tem de moarte cei ce au avut experienţe legate de stările asociate morţii clinice, sau în stări comatoase din care au revenit (experienţe de tip „out of body” sau OBE). Aceştia relatează fie despre experienţe paradisiace (o mare majoritate), fie despre planuri infernale (un număr mai mic), dar la toţi se remarcă o schimbare în bine a atitudinii, a comportamentului, a orientării spirituale. La toţi cei ce experimentează astfel de stări teama de moarte dispare complet („ştiu ce va fi după moarte”, afirmă toţi).

De fapt, de ce ne temem cu adevărat? Ne temem de pierderea acestui corp fizic, cu care ne identificăm, de care suntem foarte ataşaţi, care constituie baza ego-ului fiecăruia (pe baza aspectului corpului fizic apar orgolii, mândrie, ierarhizări, valorizări sau devalorizări, etc.). Pentru cei care nu au o deschidere spirituală, pentru a înţelege că avem şi aură energetică, suflet, spirit, şi alte structuri misterioase, corpul fizic reprezintă, în aparenţă, totul. Şi acest „tot” pare a fi anihilat complet la moarte.

Care este totuşi adevărul, spiritual vorbind? Pe lângă acest corp fizic, omul (şi alte fiinţe vii) mai are nişte corpuri energetice (eteric, astral, mental, cauzal), suflet şi spirit. Ce se întâmplă cu toate acestea în momentul morţii? Corpurile subtile (astral, mental, cauzal), sufletul şi spiritul se desprind de corpul fizic, şi trec într-o altă dimensiune, paralelă, care este, de regulă, planul astral. Corpul eteric se dezagregă (se resoarbe în dimensiunea eterică), iar corpul fizic, rămas fără susţinerea structurilor energetice, se descompune (este consumat de diverse vietăţi). Partea spirituală a morţii este cea care scapă majorităţii oamenilor. De fapt nu se pierde decât corpul fizic şi dublul eteric, partea cea mai preţioasă a fiinţei noastre trece pragul într-o altă lume (din care cei ce au fost în comă sau în moarte clinică refuzau să se întoarcă, datorită fericirii extraordinare pe care o resimţeau acolo).

Se poate pune şi întrebarea de ce moartea e reprezentată ca o femeie scheletică îmbrăcată în pelerină neagră, cu coasa în mână? Sau sub forma „omului negru” („ora X a sosit/omul negru a venit”)? În ezoterism se cunoaşte faptul că există un înger (sau chiar arhanghel) al morţii. Rolul acestuia este de a veni la fiinţele muribunde şi, în momentul în care este necesar, taie legăturile corpului fizic cu sufletul şi structurile aurice, şi permit astfel părţii subtile (suflet, spirit, aură) să se desprindă de materia fizică. Această tăiere a legăturilor este simbolizată de temuta „coasă” din reprezentările morţii. Uneori acest înger are şi rolul de ghid al sufletului, desprins de lumea fizică, spre lumile paralele unde îşi va continua un alt gen de existenţă. Iată, deci, pe scurt, care este misterul morţii.

Desigur, şi astrologia are un punct de vedere asupra acestei teme. Moartea este corelată, în astrologie, cu semnul Scorpionului, cu casa a VIII-a, şi cu planeta Pluton. Dintre acestea trei, casa a VIII-a are cele mai concrete semnificaţii, indicând maniera în care nativul respectiv poate părăsi lumea fizică. Putem să dăm nişte exemple legate de cele 4 elemente:

-casa a VIII-a în semn de pământ – poate indica o persoană care va fi înmormântată în pământ după moarte, şi care poate să decedeze dintr-o cauză legată de elementul pământ (alunecare de teren, prăbuşire de locuinţă la cutremur şi zdrobire, în peşteră, lovit de bolovani, etc.)

-casa a VIII-a în semn de apă – poate indica o depunere în apă a cadavrului după moarte, şi un posibil deces prin intermediul apei (înec, inundaţie, naufragiu naval, etc.)

-casa a VIII-a în semn de foc – poate indica o incinerare a cadavrului după moartea nativului, şi un posibil deces prin intermediul focului (arsuri grave, incendiu, explozie, atac cu bombe atomice, prin lavă vulcanică sau metale incandescente, etc.)

-casa a VIII-a în semn de aer – poate indica o moarte în spaţiul cosmic, sau în avion, şi un deces prin intermediul elementului aer (asfixie, boli respiratorii grave, intoxicaţii cu gaze toxice, strangulări sau sugrumări, etc.)

Tot în astrologie se mai vorbeşte şi despre planeta Anareta, sau „aducătoare a morţii”. Aceasta este planeta prezentă în casa a VIII-a, sau planeta care guvernează casa a VIII-a.

Ca să încheiem într-o notă optimistă articolul, vom spune că rolul fundamental al acestei vieţi pământene este s-o trăim într-un mod cât mai frumos, cu cât mai multă fericire, armonie, împlinire, şi s-o încheiem, atunci când va veni momentul, decis de Providenţa Divină, într-un mod relaxat, ştiind că „dincolo” ne aşteaptă lumina, armonia, extazul.

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.