Efectele benefice ale zmeurei Imprimare
Zmeura face parte din categoria fructelor de pădure, care se coc în prima parte a verii. Poate fi consumată proaspătă sau preparată în diverse forme (gemuri, dulceţuri, etc.). Calităţile benefice se manifestă atât în cazul fructelor, cât şi al frunzelor de zmeur.
Efectele terapeutice ale zmeurei sunt multiple: antiscorbutică (combate carenţa majoră de vitamina C), antidiareică, diuretică (fructe, frunze), laxativă (facilitează evacuarea deşeurilor intestinale), dezinfectantă (frunzele), spasmolitică (relaxarea muşchilor contractaţi prelung, excesiv), diaforetică (stimularea transpiraţiei).
Datorită acestor efecte, zmeura este recomandată în multiple afecţiuni: cardiace, dermatologice (frunzele sunt utile pentru bolile de piele), faringiene, oculare, renale, astenie, boli infecţioase, reumatism, unele afecţiuni ginecologice, diabet zaharat. Are efect răcoritor în boli inflamatorii, febrile.
Zmeura se administrează doar intern fie ca fruct integral, fie ca suc de zmeură. Se poate realiza şi un sirop din sucul de zmeură, o cantitate egală de miere, putându-se amesteca, facultativ, şi cu sirop de coacăze.
Din punct de vedere astromedical, zmeura are o energie preponderent yang, fiind influenţată de planetele Venus, Marte şi, în mai mică măsură, Soare. Este deci utilă celor ce au aceste planete în dezechilibru de tip yin (pentru amplificarea acestor energii planetare), sau au planetele complementare acestora în dezechilibru de tip yang.