Sâmbătă, 14 Septembrie 2024
Sunteti aici: Home Astromedicina Conexiuni intre astrologie si medicina traditionala chineza
Conexiuni intre astrologie si medicina traditionala chineza PDF Imprimare Email

Traditia spirituala chineza se bazeaza, in toate disciplinele sale, pe citeva elemente definitorii:
-cele doua polaritati, yang si yin, care deriva din unicul Tao, fiind profund complementare si indestructibil corelate
-energia, qi, vibratia vietii
-cele 5 elemente sau faze ale energiei qi (pamant, apa, foc, lemn, metal), intre care exista conexiuni profunde, relatii de creatie si de distrugere reciproca
-triada Cer-Om-Pamant
Medicina traditionala chineza opereaza cu aceleasi notiuni fundamentale, introducand in plus conceptele de loji energetice (in care se grupeaza organele si partile corpului) si meridiane energetice. Pe aceste meridiane, ce sunt corelate cu organele din corp, se afla dispuse o multitudine de puncte, care pot fi utilizate cu succes in scop terapeutic (prin acupunctura, presopunctura, etc.).

Exista 14 meridiane principale, dintre care 12 sunt pereche (au reprezentari bilaterale simetrice), iar doua sunt unice (Meridianele Vas Conceptie si Vas guvernator), fiind dispuse pe linia mediana a corpului. Cele 12 meridiane energetice pereche (Plaman, Intestin gros, Inima, Intestin subtire, Triplu incalzitor, Pericard, Rinichi, Vezica urinara, Stomac, Splina-Pancreas, Vezica biliara, Ficat) au fost corelate de catre diversi astrologi cu cele 12 constelatii zodiacale din astrologia europeana. Tentativele au fost insa inconsistente, incorecte, imprecise, incat s-a concluzionat ca o corespondenta exacta intre o zodie si un meridian nu se poate realiza in mod perfect; doar corespondente partiale (gen o zodie - o portiune de meridian) si echivalari multiple (un meridian - mai multe zodii; o zodie - mai multe meridiane).

In acest sens, meridianul Inimii are o corespondenta cel putin partiala cu semnul Leului, spre exemplu (Leului ii sunt atribuite in astrologie inima, ochii si coloana dorsala). La nativii Leu, la cei cu Ascendent sau planete in Leu natale sau progresate, s-a remarcat faptul ca anumite boli cardiace le produceau dureri ce se focalizau cu precizie pe traiectul meridianului Inimii (deci este o corespondenta verificata in practica). Meridianul Pericard (numit si Stapanul Inimii sau Vase-Sex) este si el corelat cu semnul Leului, caci pericardul este un invelis extern al inimii, iar vasele de sange se afla intr-o profunda conexiune cu inima (de ordin anatomic). Meridianul Triplu Incalzitor nu se coreleaza doar cu o zodie de foc, ci cu toate 3: avem ideea de triplicitate in denumirea sa, dar si ideea de "foc" (Trei Focare), prin urmare acest meridian energetic se coreleaza cu cele 3 semne de foc (Berbec, Leu, Sagetator). Conexiunea respectiva implica o slaba activare a acestui meridian (Trei Focare) la cei ce nu au planete plasate in semne de foc.

Zodia Balantei are o conexiune destul de evidenta si de precisa cu meridianul Rinichi, dar partial se coreleaza si cu meridianul Vezica Urinara (organele rinichi si vezica urinara sunt corelate in astrologia europeana numai cu Balanta); meridianele Rinichi si Vezica urinara formeaza un cuplu energetic, in care Rinichi este elementul yin, iar Vezica Urinara este elementul yang. In mod similar, exista o conexiune evidenta intre zodia Racului si meridianul Stomac, dar tot Racului ii putem atribui si meridianul Splina-Pancreas (pe langa stomac, in astrologie si pancreasul este in corespondenta cu semnul Racului). Si aici avem un cuplu energetic, Stomac fiind meridianul yang, iar Splina-Pancreas meridianul yin.

Meridianul Plaman se afla intr-o conexiune evidenta cu semnu Gemenilor (zodie care, in astrologie, guverneaza plamanii si caile respiratorii). Meridianele Intestin subtire si Intestin gros se coreleaza ambele cu semnul Fecioarei (zodie care, in astrologie, guverneaza atat intestinul subtire, cat si pe cel gros), ambele fiind meridiane yang.

O corespondenta similara (cel putin partiala), pe care o vom detalia mai mult, este cea dintre semnul Sagetatorului si meridianul Ficat (care este un meridian yin de la picior). Aceasta conexiune, desi parea logica, am dedus-o in mod terapeutic. Astfel, hipertensiunea arteriala esentiala este tratata de medicina traditionala chineza prin stimularea unor puncte de pe meridianul Ficat.

Ce legatura poate fi intre o boala cardiovasculara si un organ al aparatului digestiv, ar intreba unii? Aparent nici una, sau una vaga, indirecta (ficatul are si el vase de sange), etc. In astrologia medicala europeana se cunoaste rolul Sagetatorului, ca zodie mobila. Toate zodiile mobile au functii legate de miscare, circulatie sau deplasare:
-Gemenii - corelati cu miscarea aerului in sistemul respirator
-Fecioara - corelata cu miscarea bolului alimentar si deseurilor prin intestine (subtire si gros)
-Sagetator - corelat cu miscarea sangelui prin vase (artere, vene si capilare)
-Pesti - corelati cu miscarea limfei prin vasele limfatice

Prin urmare este firesc, din aceasta perspectiva, ca Sagetatorul, zodie ce guverneaza ficatul, soldurile, sangele, circulatia sanguina, sa genereze (ca zodie masculina, de foc), stari psihice gen entuziasm excesiv, expansivitate, optimism, dinamism, lacomie, furie, nerabdare, irascibilitate, care se traduc, la nivel fizic, prin descarcarea de adrenalina in sange, contractia vaselor (vasoconstrictie) si, in consecinta, hipertensiune arteriala esentiala. Aceasta hipertensiune poate fi acuta, tranzitorie, cand starile emotionale amintite sunt pasagere, dar devine cronica cand acele excese si stari psihice sunt cronice, devenind un stil de viata sau a doua natura. Acum ne apare ca fiind foarte logica situatia in care o zodie careia ii sunt specifice excesele, expansiunea, dilatarea sa determine o boala ce presupune cresterea excesiva a unui parametru fiziologic (tensiunea arteriala, in cazul de fata).

Tot Sagetatorului ii putem atribui si meridianul Vezica Biliara (Sagetatorul guverneaza in astrologie si ficatul, dar si vezica biliara). Meridianul Ficat si meridianul Vezica Biliara formeaza un cuplu energetic, in care primul este elementul yin, iar al doilea este elementul yang. Ce se intampla cu zodiile carora nu le-am atribuit nici un meridian? Ne referim la Taur, Scorpion, Capricorn, Varsator, Pesti. Aici putem realiza niste echivalari partiale cu portiuni din meridianele energetice aflate in zonele anatomice guvernate de aceste zodii. Taurul si

Capricornul pot fi puse partial in corespondenta cu meridianele Stomac si Splina-Pancreas. Scorpionul se coreleaza partial cu meridianele Rinichi, Vezica Urinara si Vase-Sex. Varsatorul are o corespondenta partiala cu meridianul Plaman, iar Pestii pot fi partial corelati cu merdianele rinichi si vezica urinara (dar toate aceste corespondente nu trebuie intelese la modul absolut si dogmatic, ci, in unele cazuri, ca ipoteze de lucru, care pot fi confirmate in practica).

In concluzie, ce poate fi mai firesc decat tratarea hipertensiunii arteriale esentiale prin operarea pe meridianul Ficat? In plus, este necesar sa fim atenti la distributia planetelor in semne intr-o astrograma, caci o putem interpreta acum intr-o noua maniera.

Cuvinte cheie: tradiţia chineză, meridiane, qi, yin, yang, meridiane energetice, zodii, loji energetice, acupunctură, conexiuni, organe

 

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.