Sâmbătă, 14 Septembrie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Jurnal AstroMedical
Jurnal AstroMedical
Despre condimente şi astrologie PDF Imprimare Email

O problemă pe care o întâmpină aproape oricare consumator european în raport cu preparatele din bucătăria asiatică (în special meniuri indiene, tailandeze, vietnameze, dar şi arabe, chineze uneori), sau chiar faţă de preparatele tradiţionale mexicane, o reprezintă gustul foarte picant. Pentru un european obişnuit cu gusturi moderate de dulce, sărat, acru, aromat (sau doar uşor picant), şi foarte puţin amar sau astringent, picanteria orientală (sau mexicană) pare şocantă. Ca urmare, acele produse culinare sunt considerate „necomestibile”, şi europeanul (sau nord-americanul) va căuta, în ţara respectivă, un restaurant cu specific occidental (sau, cel puţin, italian, unde va găsi, cu certitudine feluri gen pizza, paste, lasagna, etc.).

Totuşi, prea puţini oameni se întreabă de ce consumă orientalii atât de multe condimente (gen piper, chilli, curry, ghimbir, etc.). Este doar un „specific local” şi atât, sau este mai mult de atât? Pentru cei ce au anumite cunoştinţe de medicină tradiţională indiană, motivaţiile pentru acest mod de a găti sunt mai transparente. Orientalii se gândesc nu doar la plăcerea gustativă în sine (care este capitală pentru europeni, având un rol comercial – „descoperă gustul unic, numai la...”, cu accent pe gusturile dulce şi sărat), ci şi la modul în care putem digera şi asimila hrana care ne este oferită.

Privind lucrurile din această perspectivă, putem descoperi că există nu doar 4 gusturi (dulce, sărat, acru, amar), ci chiar 6 (dulce, sărat, acru, picant, amar şi astringent). Dintre cele 6 gusturi pe care le pot avea alimentele, cel picant are cel mai puternic efect de stimulare a digestiei şi capacităţii de asimilare a hranei. Pentru că orientalii cunosc foarte bine aceste aspecte, preparatele lor tradiţionale sunt, într-o proporţie semnificativă, picante sau foarte picante la gust. Din aceste motive şi noi, ca europeni, putem reevalua rolul gustului picant (şi aromat, care este o variantă a sa) în alimentaţia noastră.

Cele mai cunoscute condimente (incluzând aici vegetalele foarte picante, dar şi cele moderat picante, cu statut de mirodenii) folosite în bucătăria europeană sunt: dafin (laur), rozmarin, tarhon, măghiran, cimbru, ceapa, menta, scorţişoara, usturoi, busuioc, piper, ardeiul iute, hreanul, dar şi coriandrul şi ghimbir (preluate din bucătăria orientală). Putem să împărţim aceste condimente în două categorii: cele uşor picante (mai mult aromate) – aici putând fi incluse cimbrul, tarhonul, magheranul (o variantă de oregano), coriandrul, rozmarinul, chimenul, menta, scoţişoara, busuiocul (uneori şi pătrunjelul, mărarul, leuşteanul); cele puternic picante (sau iuţi) – usturoiul, ceapa, hreanul, piperul (negru, alb, roşu, verde), ghimbirul. Menta şi scorţişoara se află printre cele mai uşoare mirodenii, fiind utilizate mai ales pentru dulciuri.

Corelaţia cu astrologia vine din plasarea fiecărui condiment sub influenţa unei anumite planete. În aceste condiţii, cunoscând astrograma unei persoane, putem recomanda anumite mirodenii (într-un demers astromedical), în funcţie de nevoile sau deficitele pe care le putem descoperi (în calitate de astrologi). Din acest punct de vedere, putem clasifica astfel mirodeniile:

-sub influenţa Soarelui – dafin, rozmarin, scorţişoară;

-sub influenţa lui Mercur – tarhon, măghiran;

-sub influenţa lui Venus – cimbrul de grădină;

-sub influenţa lui Marte – ceapă, usturoi, ghimbir, busuioc, coriandru, chimen, hrean, piper.

Observâm că Soarele, Mercur şi Venus guvernează mirodeniile blânde, în timp ce Marte le guvernează, preponderent, pe cele puternice.

Folosind în mod eficient, inspirat aceste mirodenii ne putem induce o mai bună stare de sănătate (cel puţin în sfera digestivă), pe de o parte, dar ne şi putem condimenta viaţă, atât la propriu, cât şi la figurat, pe de altă parte (pentru că unele condimente sunt, simultan, şi produse afrodisiace).

 
Tranzite planetare şi influenţe astromedicale PDF Imprimare Email

Fizicul şi toate sistemele organice ale unui om sunt structurate într-o concordanţă directă cu astrograma sa natală, pornind de la Ascendent şi continuând cu fiecare casă şi planetă, dispuse într-un anumit mod. În mod similar, structura energetică şi aurică a fiecărei fiinţe umane este dispusă în total acord cu tema astrală natală (conform astrologiei europene), sau cu diagrama Ba Tze natală (conform astrologiei chineze), care generează o anumită configuraţie a celor 5 elemente chinezeşti.

Pe lângă influenţele natale, planetele generează influenţe, tendinţe şi riscuri de boală (sau vulnerabilităţi) şi prin tranzitele pe care le realizează. În astrologia chineză sunt cunoscute, de asemenea, influenţele celor 5 elemente în funcţie de anotimpuri, apărând astfel riscuri de afecţiuni fizice în funcţie de lojele energetice interesate. Dacă examinăm tranzitele planetare din acest moment putem creiona tendinţele astromedicale ale momentului.

La acest moment, când ne aflăm după echinocţiul de primăvară, Soarele, Uranus, Venus şi Mercur se află în semnul Berbecului. Prin urmare, ne putem aştepta la riscuri de dezvoltare a unor afecţiuni la nivelul capului: sinuzite, guturai, afecţiuni dentare (gingivite, abcese dentare, etc.), dureri de cap de diverse cauze (surmenaj intelectual, nervozitate, stres, etc.), ca şi riscuri de accidente cu posibila afectare a zonei capului (traumatisme). Nu sunt excluse nici posibile afecţiuni respiratorii (bronşite, pneumonii, viroze respiratorii), afecţiuni renale (infecţii urinare), afectări ale inimii şi ochilor (în special a ochiului drept).

Planetele din Berbec pot afecta, prin aspectele realizate, şi pe cei ce au planete dispuse în semnele Capricorn, Rac şi Balanţă. De aici rezultă o altă gamă de riscuri de boli, generate de aspectele nefavorabile tranzitorii (cuadraturi şi opoziţii). Putem vorbi despre posibile afecţiuni ale pielii (alergii, arsuri, eczeme, răniri), ale oaselor (artroze, artrite, spondiloze, traumatisme, etc.), ale articulaţiilor, mai ales în condiţiile în care Pluton din Capricorn primeşte cuadraturi de la Jupiter şi de la Uranus. Pot apare, de asemenea, afecţiuni acute (sau acutizări ale unor boli cronice) la nivelul stomacului, esofagului, sânilor (în cazul femeilor).

Există de asemenea riscuri de afecţiuni ale rinichilor, vezicii urinare, coloanei lombare (lumbago, lombosciatică, hernii de disc, spondiloze lombare). Această paletă de afecţiuni este alimentată şi de tranzitul lui Jupiter prin Balanţă, care primeşte o cuadratură de la Pluton din Capricorn, dar şi o opoziţie de la Uranus din Berbec (este un careu în T cardinal). Jupiter predispune la măriri de volum ale rinichilor şi la apariţia unor chisturi la nivelul acestor organe.

Marte din semnul Taurului generează riscuri de îmbolnăviri în regiunea cervicală (zona gâtului), adică: faringite, laringite, amigdalite, afectări ale glandei tiroide, spondiloză cervicală. Saturn din Săgetător generează o funcţionare mai lentă, mai defectuoasă a ficatului şi vezicii biliare, putând apare diferite afecţiuni consecutive (gen diskinezii biliare, digestie dificilă, dispepsii, litiază biliară sau „piatră” la vezica biliară). Acelaşi Saturn poate genera şi afectarea şoldurilor (cu riscuri de apariţie a coxartrozei sau artrozei de şold).

În fine, Nodul Sud aflat încă în Peşti predispune la afecţiuni ale picioarelor, sistemului limfatic, dar şi ale sistemului nervos (dezechilibre emoţionale, nevroze, reacţii nevrotice, insomnii, etc.), uneori accentuate de tendinţe vicioase (în special consumul de alcool, tutun, droguri de mai mic sau mai mare risc, de medicamente fără prescripţii clare). Nodul Nord din Fecioară ne conduce spre o atitudine pozitivă, constructivă, terapeutică, care presupune renunţarea la intoxicante, la excesele alimentare, la conduitele care ne pun în pericol siguranţa fizică şi psihică, pentru a preveni posibilele îmbolnăviri.

Am trecut astfel în revistă cele mai semnificative tendinţe astromedicale ale momentului.

 
Noua medicină germană şi astrologia PDF Imprimare Email
Abordarea medicală

În perioada anilor "80 ai secolului trecut medicul german Ryke Geerd Hamer, în urma unor experienţe personale extrem de traumatizante, a descoperit nişte conexiuni extraordinare între apariţia unor boli grave în organismul uman şi starea afectiv-emoţională a respectivilor pacienţi. Astfel a apărut Noua Medicină Germană (New German Medecine).
Marea descoperire a lui Hamer a constat în realizarea faptului că în cazul fiecărui cancer dezvoltat la un pacient a existat un şoc emoţional premergător (şocul premerge dezvoltarea unei tumori maligne cu 1-2 ani). Prin urmare şocurile emoţionale sunt cauza profundă a dezvoltării maladiei canceroase. Pentru a-şi confirma teoria Dr. Hamer a supus pacienţii cu tumori maligne unor tomografii ale creierului şi astfel a putut pune în evidenţă legătura dintre diferite zone ale creierului (care are 4 lobi - frontal, parietal, temporal, occipital, două emisfere şi multiple arii) şi diversele organe ale corpului. Se ştie că există o hartă a creierului în care se relevă zonele unde se proiectează părţile şi organele corpului (numite în anatomia sistemului nervos „homunculus motor" şi „homunculus senzitiv").
Astfel s-a putut evidenţia faptul că pacienţii cu acelaşi tip de tumoră malignă (de stomac, de pancreas, etc.) prezentau un anumit gen de amprente (sub forma unor cercuri concentrice) în aceleaşi zone ale creierului (lobi, arii). Cu alte cuvinte, fiecare tip de cancer are o zonă corespondentă în creierul pacientului care nu mai funcţionează corect. Un mecanism similar se află şi la baza dezvoltării unei alte boli grave - diabetul zaharat.
Pornind de la aceste idei fundamental Dr. Hamer a pus bazele Noii Medicini Germane şi a reuşit să vindece, în primii ani după descoperire, 6000 de pacienţi, cu o rată de succes de 97%. Pe baza acestor date preliminare s-a elaborat o teorie consistentă, bine articulată, care are următoarele principii de bază (care constituie „Regula de fier a cancerului"):
1.Fiecare cancer, diabet sau altă boală gravă are drept cauză un conflict interior, care generează un şoc emoţional (numit DHS sau sindromul Dyrk Hamer), care îmbolnăveşte omul mai întâi la nivel mental, iar apoi la nivel fizic (la nivelul unui organ).
2.Tipul conflictului care a generat şocul emoţional (DHS) determină zona în care apar vibraţii anormale în creier. Zona din creier în care apar undele concentrice (vizibile tomografic), corespunzătoare conflictului interior, determină organul în care va apare boala.
3.Cu cât conflictul interior durează mai mult, cu atât organul corespunzător acestui tip de conflict se va îmbolnăvi mai grav.
Dr. Hamer a observat că există o fiziopatologie specifică îmbolnăvirii şi vindecării:
a.În faza de conflict activ (îmbolnăvire) - se constată o stare de tensiune şi nelinişte, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate şi insomnie. Persoana îşi pierde pofta de viaţă, are o dorinţă inconştientă de moarte, mâinile şi picioarele îi devin reci, pielea devine sensibilă şi iritată, iar starea psihică este de tensiune continuă. Răceala mâinilor şi picioarelor poate fi înţeleasă, din punctul de vedere al medicinei tradiţionale chineze, ca o stare de vid energetic în meridianele principale, exact la nivelul punctelor-cheie al acestora.
b.În faza de conflict rezolvat (vindecare) - se constată o încălzire a mâinilor şi picioarelor (energia revine în meridianele principale), senzaţia de oboseală intensă sau epuizare, însoţită de nevoia de a dormi mult (semne că organismul caută să se regenereze, reechilibreze).

Abordarea astrologică

Din punctul de vedere al astrologiei europene putem corela stările de nostalgie morbidă, obsesivă, generatoare de şocuri emoţionale, dar şi cancerul, diabetul zaharat, ca şi boli, cu zodia Racului. Nativul Rac (sau cu planete în Rac) dezvoltă unele dintre cele mai puternice ataşamente emoţionale faţă de persoane, locuinţe, animale, etc. Pierderea unei persoane/obiect/animal, etc. faţă de care ataşamentul este major produce un sentiment de moarte sau de rupere sufletească, care se traduce prin acea dorinţă de autodistrugere, dispariţie (clarvăzătorul rus Lazarev numeşte aceste emoţii negative sau conflicte interioare „programe de autodistrugere"). Acest ataşament obsesiv (specific Racului) generează o dorinţă de moarte, în condiţiile în care o anumită pierdere este considerată „de nesuportat" la nivel emoţional („mai bine mor decât să accept..."); răspunsul corpului la acest mesaj al minţii/sufletului constă în dezvoltarea unui cancer (tumoră malignă), într-o anumită zonă/regiune/organ/ţesut, sau a unui diabet zaharat.
Planetele natale prezente în Rac şi/sau în casa a 4-a pot indica un posibil ataşament obsesiv, morbid, potenţial generator de boală: Soarele - ataşament conştient, volitiv, Luna - ataşament emoţional, Mercur - ataşament mental, Venus - ataşament afectiv, sentimental, Marte - ataşament volitiv, pasional, Jupiter - ataşament principial („nu pot să accept, din principiu..."), Saturn - ataşament structural profund, legat de ambiţii, carieră, afirmare socială, etc. Poziţia Lunii, pentru cei fără planete în Rac şi/sau în casa a 4-a, poate oferi indicii similare, indicând o zonă vulnerabilă a sufletului nostru, dar şi o parte a corpului/organ în care există o vulnerabilitate potenţială sau manifestă, susceptibilă deci de îmbolnăvire (în condiţiile amintite).
Din punctul de vedere al astrologiei chineze (Stâlpii destinului, Ba Tze), boli gen cancer sau diabet sunt generate de excesul elementului pământ. Este necesară examinarea Stâlpilor destinului pentru fiecare nativ în parte, pentru a descoperi elementul Sinelui, natura acestuia (echilibrat, dezechilibrat), precum şi Coloanele norocului din perioada respectivă.
Medicina creată de dr. Hamer a fost respinsă de sistemul medical actual (Dr. Geerd Hamer şi-a pierdut dreptul de liberă practică medicală în Germania, fiind nevoit să se refugieze în Spania, unde a găsit sprijin pentru cercetările sale revoluţionare). Este evident că această viziune novatoare asupra cauzelor bolilor se corelează destul de bine cu astrologia, concluziile fiind relativ asemănătoare. Noua Medicină Germană este situată acum în categoria medicinei psihosomatice, a medicinei alternative.
Cauzele respingerii NGM (de către medicina alopată instituţională) sunt evidente: ar fi revoluţionat din temelii toate fundamentele medicinii moderne şi ar fi făcut inutile (sau foarte puţin interesante) un număr imens de produse medicamentoase, pentru care se cheltuie anual, la nivel mondial sume fabuloase de bani.

 
Ayur-Veda şi astrologia PDF Imprimare Email
Ayur - Veda este medicina tradiţională hindusă, comparabilă cu medicina tradiţională chineză (care operează cu loji energetice, meridiane, etc.). În traducere, Ayur-Veda semnifică „Ştiinţa vieţii", înţeleasă ca o ştiinţă a vieţii sănătoase, armonioase.

Ideea de bază a medicinii ayur-vedice este menţinerea echilibrului în organismul uman, remediile specifice care se utilizează având rolul de a corecta dezechilibrele semnificative, care se traduc prin boli.


Un concept important în Ayur-Veda este cel al constituenţilor corporali sau dhatu. Corpul uman este alcătuit din 7 constituenţi corporali (dhatu), care reprezintă chiar 7 tipuri de ţesuturi organice. Acestea sunt:

-Rasa dhatu - asimilabilă limfei, având semnificaţia de fluid nutritiv
-Rakta dhatu - asimilabilă sângelui
-Mamsa dhatu - asimilabil ţesutului muscular
-Medha dhatu - asimilabil ţesutului adipos (straturile de grăsime protectoare ale corpului)
-Asthi dhatu - asimilabil ţesutului osos
-Majja dhatu - asimilabil măduvei osoase şi ţesutului nervos
-Shukra dhatu - asimilabil ţesutului reproducător

În astrologia indiană, ramură a astrologiei hinduse, se cunoaşte corespondenţa ce există între cele 7 dhatu şi cele 7 planete tradiţionale. Iată care este aceasta:

-Rasa dhatu - Luna
-Rakta dhatu - Soare
-Mamsa dhatu - Marte
-Medha dhatu - Jupiter
-Asthi dhatu - Saturn
-Majja dhatu - Mercur
-Shukra dhatu - Venus

Consecinţa directă a acestei corespondenţe este faptul că într-o astrogramă noi putem vedea cât de bine sunt dinamizate cele 7 dhatu, în funcţie de poziţionarea planetelor. O planetă aflată în domiciliu sau în exaltare va indica un dhatu corespondent bine dinamizat, în timp ce o planetă aflată în exil, cădere sau chiar peregrinaj indică un dhatu corespondent deficitar.


Prin urmare, în ideea refacerii echilibrului, despre care aminteam mai sus, sunt necesare remedii pentru tonificarea energiilor planetare slăbite (planete în exil, cădere, peregrinaj) şi, implicit, pentru dinamizarea dhatu-rilor deficitare. O modalitate de a face acest lucru este de a utiliza plante, fructe sau legume care sunt guvernate de planeta corespondentă unui anumit dhatu.


Spre exemplu, se ştie în medicina naturistă europeană că floarea-soarelui şi derivatele sale au efect de regenerare a sângelui. Putem uşor să înţelegem de ce. Sângele (rakta dhatu) este guvernat de Soare, iar floarea soarelui, după cum îi arată şi numele, este o plantă guvernată tot de Soare. Deci, la o persoană cu probleme gen anemie (care ar implica un deficit al lui rakta dhatu) putem recomanda şi consumul de seminţe de floarea-soarelui, ulei presat la rece de floarea-soarelui. Energia solară a acestei plante tonifică, regenerează ţesutul corporal care este sângele.

 
Efectele benefice ale nucilor PDF Imprimare Email
Este vorba despre binecunoscutele nuci româneşti, nu despre nuci de cocos, sau de alt gen (exotice). Suntem obişnuiţi să comsumăm nuci mai ales în diverse prăjituri (baclavale, cataif, etc.) sau diverse dulciuri tradiţionale (turtele de Crăciun, mucenicii din martie, cozonacii de la Paşti, etc.). Totuşi nucile pot fi consumate pur şi simplu, la o masă de fructe, sau în loc de desert, ţinând seama şi de caracterul lor nutritiv.
Citeşte mai mult...
 
Efectele benefice ale zmeurei PDF Imprimare Email
Zmeura face parte din categoria fructelor de pădure, care se coc în prima parte a verii. Poate fi consumată proaspătă sau preparată în diverse forme (gemuri, dulceţuri, etc.). Calităţile benefice se manifestă atât în cazul fructelor, cât şi al frunzelor de zmeur.
Citeşte mai mult...
 
Efectele benefice ale pepenelui roşu (verde) PDF Imprimare Email
Pepenele roşu (verde) este un fruct de care ne putem bucura în a doua parte a verii şi în primele luni de toamnă. În primul rând este un fruct foarte hidratant şi uşor de digerat.
Miezul de pepene roşu are efect purificator, diuretic (permite eliminarea prin rinichi a unor cantităţi semnificative de lichide), antilitiazic (previne formarea calculilor renali sau facilitează eliminarea lor), răcoritor. Seminţele de pepene verde au şi ele efecte terapeutice importante.
Citeşte mai mult...
 
Efectele benefice ale pepenelui galben PDF Imprimare Email
Pepenele este un fruct de sezon, pe care îl putem savura în funcţie de preferinţele personale. În afara calităţilor sale nutritive, pe care le putem sesiza cu uşurinţă, acest fruct are şi certe efecte terapeutice. Aceste efecte se pot obţine fie consumând pulpa fructului, fie seminţele acestuia.
Citeşte mai mult...
 
Lamaia - un fruct cu proprietati extraordinare PDF Imprimare Email
Lămâia este un fruct aparent banal, pe care îl folosim pentru a da gust acru anumitor preparate, pentru a prepara limonade, diverse siropuri sau alte produse pe care scrie „lemon".

Partea extraordionară este că sucul binecunoscutei lămâi are importante proprietăţi antitumorale, conform unor cercetări recente. Incredibil, dar adevărat, lămâia este un remediu împotriva oricărui tip de cancer. I se atribuie multe vituţi, dar cea mai importantă este acţiunea sa asupra chisturilor (care sunt nişte tumori benigne, neproliferative) şi tumorilor maligne (sinonime cu cancerul). Testele au arătat că lămâia are o eficienţă de 10.000 de ori mai mare decât cea a medicamentului citostatic (antitumoral) cel mai titrat, numit Adriamycin.

Citeşte mai mult...
 
O metodă terapeutică simplă - vocalele şi astrologia PDF Imprimare Email
Această metodă constă în a intona, „cânta" sau recita vocale (câte o vocală, la fiecare expiraţie), ceea ce permite, prin exersare perseverentă, obţinerea unor efecte benefice. Fiecare vocală are o zonă predilectă din corp unde îşi exercita influenţa benefică, dar şi o planetă care o guvernează. Metoda este foarte utilă, în general, dar şi pentru cei cu Mercur retrograd, Mercur plasat în exil, cădere, peregrinaj sau nefavorabil aspectat, în special.
Citeşte mai mult...
 


Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.