Miercuri, 24 Iulie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie natala - biografii Astrogramele sultanilor Suleyman Magnificul şi Selim al II-lea
Astrogramele sultanilor Suleyman Magnificul şi Selim al II-lea PDF Imprimare Email

Serialul fenomen „Suleyman Magnificul”, produs de cineaşti turci, care are un mare succes, inclusiv în România, a suscitat nu doar un interes istoric faţă de istoria Imperiului Otoman, ci şi un interes firesc al astrologilor. Ca la orice determinare de astrogramă natală, şi pentru personajele istorice avem nevoie de nişte date de naştere, dar în acest caz, datorită distanţei temporale apreciabile, datele sunt relativ incerte. În primul rând, este exclus să mai găsim vreo oră de naştere a sultanilor care au trăit cu câteva secole în urmă.

Prin eforturile istoricilor, datele de naştere au putut fi determinate. Astfel, pentru sultanul Suleyman Magnificul data de naştere ar fi 6 noiembrie 1494, la Trabzon, iar pentru sultanul Selim al II-lea este 28 mai 1524, la Istanbul. Neavând oră de naştere, nu putem discuta despre Ascendent, poziţia caselor, iar dispunerea Lunii natale este şi ea incertă. Ne vom raporta, prin urmare, doar la poziţiile planetelor în semne.

Sultanul Suleyman a rămas în istorie cu apelativele de „Legislatorul” (Kanuni), şi „Magnificul” (Muhteşem). Primul apelativ sau supranume se datorează faptului că marele sultan a elaborat, în colaborare cu autorităţile juridice ale acelor vremuri, un cod juridic (civil şi penal, am putea spune, în termenii dreptului modern), care completa prevederile religioase ale „Coranului”, grupate în sistemul de reguli numit „Sharia”. Se afirmă că acest

Codex juridic al lui Suleyman a rămas, cu minime modificări, în vigoare până la abolirea sultanatului în Turcia (1924).

De unde a provenit acest interes pentru justiţie al acestui sultan, astrologic vorbind? În mod evident, această preocupare justiţiară a fost generată de cele 3 planete dispuse în Balanţă: Pluton, Venus şi Jupiter. Venus din Balanţă l-a stimulat pe sultan să se căsătorească oficial (cu Hurrem), Jupiter ne spune mai mult. Jupiter indică nevoia de a crea un sistem juridic coerent, bazat pe legi clare, care să completeze regulile de origine coranică, adică să acopere lacunele jurisdicţiei islamice sunnite. Cele 3 planete sunt situate într-o zodie artistică (planeta Venus este chiar în domiciliu), explicând astfel un anumit talent poetic al sultanului. Pluton în Balanţă indică un spirit reformator în domeniul justiţiei, pe care Sulezman l-a manifestat din plin.

Latura „magnifică” a lui Suleyman o putem pune pe seama Soarelui din Scorpion (posibil plasat pe Mijlocul Cerului). Putem vorbi, astrologic, despre un lider puternic, foarte războinic, dar şi cu anumite tendinţe sadice, de cruzime, ori toate acestea s-au manifestat din plin în viaţa sultanului. Soarele dispus în decanul de Rac din Scorpion ne explică marele ataşament emoţional pe care Suleyman l-a avut de-a lungul vieţii faţă de familia sa, şi în special faţă de soţia sa. Soarele este guvernat de Marte plasat în Fecioară ne face să înţelegem o anumită aptitudine meşteşugărească a sultanului, manifestată în domeniul confecţionării de bijuterii. Sultanul şi-a folosit puterea (Soare) într-o manieră războinică (Soare guvernat de Marte), pentru a cuceri vaste teritorii (Marte în semn de pământ), ceea ce poate a şi fost o parte din menirea sultanului Suleyman (Marte conjuncţie Nodul Nord).

 Uranus din Vărsător (în domiciliu) ne vorbeşte despre revoltele cu care sultanul s-a confruntat în perioada domniei sale. Interesant este şi Saturn plasat în Peşti, care ne vorbeşte despre un lider politic care nu cunoştea multe dintre lucrurile care se petreceau în imperiul său, dar şi despre intrigile care se ţeseau în spatele autorităţii sale. În plus, Saturn din Peşti şi Neptun din Capricorn formează o recepţie mutuală, echivalentă cu o conjuncţie, ceea ce ne vorbeşte despre un anumit ideal politic – al imperiului islamic universal (Suleyman era un admirator al regelui macedonean Alexandru cel Mare).

Să trecem acum la harta astrală natală a celui care i-a succedat Magnificului la tron, fiul său Selim, cunoscut ca sultanul Selim al II-lea. Apelativul sau supranumele acestui sultan a fost „Beţivul”. Un element de continuitate între cei doi sultani este Saturnul din Peşti (oarecum logic, având în vedere că cei doi bărbaţi s-au născut la 30 de ani distanţă). Dar, pe lângă Saturn din Peşti, Selim a avut şi Neptun şi Lilith în Peşti, ceea ce explică apetitul său bahic excesiv, şi o anumită confuzie cu care a condus Imperiul Otoman timp de 8 ani (1566 – 1574). Lilith în decanul de Scorpion din Peşti, şi Neptun din Peşti explică o anumită pendulare a acestui sultan, în perioada domniei sale, între ieşirile violente, pline de cruzime (asociate cu starea de ebrietate), şi orgiile sexuale, pe de o parte, şi manifestările de generozitate, compasiune, filantropie (care se manifestau când nu consuma alcool), pe de altă parte.

Aceste planete din Peşti ne vorbesc şi despre multiplii duşmani pe care Selim i-a avut de înfruntat atunci când era doar prinţ, şi care s-au opus violent (fratele său Bayazid fiind adversarul său cel mai vehement) ascensiunii sale la tron. Conjuncţia dintre Marte şi Uranus din Gemeni ne sugerează o ascensiune surprinzătoare la tron a lui Selim, în ciuda unor competitori puternici. Pe de altă parte, plasarea lui Venus în Rac ne indică un bărbat receptiv la sugestiile soţiei sale (sultana Nurbanu, sau Cecilia). Harta lui Selim nu arată o predominanţă a zodiilor marţiene, iar Martele său este slab poziţionat (peregrin, în Gemeni), ceea ce s-a tradus şi în realitate (Selim al II-lea nu a excelat prin curaj, vitejie, sau spirit războinic). Conjuncţia Soare – Mercur ne vorbeşte despre o persoană versatilă, şi un sultan care şi-a exercitat autoritatea cu o mare superficialitate.

Iată deci modul în care astrologia ne ajută să înţelem mai uşor istoria.

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.