Miercuri, 24 Iulie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie esoterica Casa a 8-a si moartea
Casa a 8-a si moartea PDF Imprimare Email

Poate cea mai importanta semnificatie atribuita casei a 8-a este cea legata de moarte (traditional, casa a 8-a este denumita "Domus mortis", deci, in traducere, "casa mortii"). Moartea reprezinta o desprindere a structurii spiritual-sufletesti a fiintei umane de corpul sau fizic. Acest moment de incheiere a existentei umane in plan fizic are o importanta deosebita in toate sistemele spirituale, dovada incontestabila in acest sens fiind lucrari gen "Cartea egipteana a mortilor", "Bardo-Thodol" (Cartea tibetana a mortilor) sau "Cartea mayasa a mortilor".
Importanta subiectului mortii este recunoscuta si in astrologie prin faptul ca o planeta este desemnata in orice astrograma drept Anaret (planeta aducatoare a mortii). Se stie ca Anaret poate fi:
-orice planeta situata in casa a 8-a;
-guvernatorul casei a 8-a;
-planeta ce aspecteaza negativ Hyleg-ul (planeta vietii sau datatoare a vietii);
-planeta ce aspecteaza negativ Ascendentul (eventual o planeta situata in apropierea Descendentului si care are o puternica demnitate in acea zodie, realizand opozitie la Ascendent).


Noi ne vom limita la primele doua definitii ale Anaret-ului, in continuare, incercand sa aflam semnificatiile casei a 8-a in diverse pozitionari.
Casa a 8-a in Berbec (sau Marte in casa a 8-a)
Aduce un risc major de moarte violenta (accident, decapitare, explozie, executie). Moartea poate surveni printr-o afectare grava a zonei capului. Nativul are fata de moarte o atitudine de curaj, de sfidare, de confruntare directa, desi ideea de a-si inceta existenta nu il incanta deloc (a nu mai fi versus "a fi", verbul caracteristic Berbecului).


Planeta Anaret este, evident, Marte, care semnifica moartea in razboi, in cursul unor activitati militare, sportive, industriuale (in domeniul metalurgiei), prin agresiune directa cu o arma alba, arma de foc, prin arsuri suferite intr-u incendiu (uneori incendiere intentionata de catre un agresor sau sinucidere prin autoincendiere). Persoana are o atitudine yang (masculina) fata de moarte, incat varianta sinuciderii nu este exclusa (impuscarea in cap putand fi varianta preferata).


Casa a 8-a in Taur (sau Venus in casa a 8-a)
Aduce o moarte ce poate surveni in mod pasnic, asteptata, precedata de semne graitoare. Prezenta unei planete masculine aici (gen Marte), si rau aspectata, aduce o moarte violenta (prin spanzurare, de exemplu, sau strangulare). Fiinta isi poate pierde viata printr-o afectare a gatului, in urma bolii (un cancer de laringe de exemplu), sau prin obstruare a zonei gatului (un bol alimentar ce patrunde in laringe).
Planeta Aneret este Venus, indicand o atitudine pasiva si tematoare fata de moarte (pentru ca nativul se desparte de bucuriile vietii, pe care le-a savurat indelung si de care a fost foarte atasat). Moartea poate surveni si din cauza saraciei, a infometarii, a afectarii sufletesti profunde (deceptii afective majore, pierderi catastrofale a unor sume imense de bani, etc.). Uneori, moarte in corida (ranit fatal de coarnele unui taur).


Casa a 8-a in Gemeni (sau Mercur in casa a 8-a)
Aduce o moarte ce poate surveni oarecum brusc, uneori la o varsta frageda a nativului (in adolescenta). Moartea poate surveni la inaltime (moarte in avion, moarte prin catastrofa aviatica, la etajele de sus ale unui imobil inalt), prin cadere de la inaltime sau prin boli respiratorii (TBC, pneumonii, tumori pulmonare, asfixii mecanice, etc.), boli nervoase.
Planeta Anaret este Mercur, indicand o atitudine imatura, infantila chiar fata de moarte. Moartea produce neliniste pentru ca nativul nu stie ce este moartea si ce este dincolo de ea (verbul specific Gemenilor fiind "a sti"). Moartea poate surveni prin lipsa de aer (intoxicatii fatale cu gaze toxice), prin ignoranta nativului (nu stie sa se fereasca de pericole) sau prin nestiinta unor medici care il trateaza de boli grave (incompetenta, mapraxis). Pasarile rapitoare pot devora cadavrul nativului dupa moarte.


Casa a 8-a in Rac (sau Luna in casa a 8-a)
Aduce o moarte ce se poate produce in sanul familiei, in propria locuinta, cu o puternica incarcatura emotionala (plansete, urlete, bocete). Nativul poate fi sincer regretat, iar decesul sau este tratat de cei apropiati intr-o maniera foarte traditionala; evenimentul in sine poate fi foarte popular, foarte cunoscut. Moartea este abordata cu multa jale, durere sufleteasca de catre persoana respectiva, iar decesul survine prin boli ale stomacului, ale toracelui (zdrobiri, traumatisme grave) sau prin afectiuni tumorale.
Planeta Anaret este Luna, indicand o teama de moarte foarte incarcata de emotii traite intens. Moartea poate surveni in mediu acvatic, prin inec sau agresiunea unor animale marine violente, prin infometare, prin dureri sufletesti profunde (legate de exil, pierderea familiei, caminului, izolare), eventual intr-o stare de somn, de transa sau in timpul mesei.


Casa a 8-a in Leu (sau Soare in casa a 8-a)
Aduce o moarte ce se poate produce alaturi de proprii copii sau intr-un cadru fastuos, cu multa atentie din partea marelui public (moartea unei celebritati, a unui VIP), putandu-se realiza chiar funeralii nationale. Nativul priveste moartea cu multa durere afectiva, pentru ca realizeaza ca nu va mai fi in centrul atentiei, va fi indepartat de cei dragi (de care-l leaga un puternic atasament), va pierde operele pe care le-a creat. Nativul poate poate muri din cauza unei afectiuni cardiovasculare, prin afectarea ochilor sau a coloanei vertebrale sau devorat de feline (lei, tigri, etc.).


Planeta Anaret este Soarele, indicand o posibila moarte la vointa (sinucidere sau abandonarea spirituala a coraului fizic), urmata de incinerarea cadavrului, o moarte intr-un incendiu, o moarte spectaculoasa (eventual in cursul unei reprezentatii teatrale, spectacol, numere periculoase de circ, etc.).


Casa a 8-a in Fecioara (sau Mercur in casa a 8-a)
Indica o moarte ce se poate produce la serviciu, in conditii de austeritate (saracie), in cadrul unei institutii medicale (eventual in decursul unei interventii terapeutice). Moartea produce persoanei o neliniste mentala (teama de "ce va fi dupa" sau convingerea ca "dincolo" nu este nimic si aici se sfarseste totul) sau o negare puternica (ca si cum arsenalul medicinii moderne ne poate vindeca totdeauna, facandu-ne nemuritori). Decesul poate surveni prin accident (alunecare de teren fatala), boli digestive (blocaje intestinale, infectii, tumori la nivelul intestinelor, leziuni ale abdomenului).
Mercur, ca planeta Anaret, indica intense monologuri interioare pe tema mortii, moarte prin cadere de la inatime, prin ignoranta medicilor, prin boli infectioase grave, etc. Nativul poate face anterior testamente minutioase, ce precizeaza exact mostenitorii.


Casa a 8-a in Balanta (sau Venus in casa a 8-a)
Indica o moarte ce poate surveni in mijlocul familiei si anturajului social, sau intr-un loc public. Durerea cea mai mare este produsa aici de ruptura fata de partenerul de viata, de posibila singuratate in "lumeacealalta". Moartea poate fi produsa de boli ale rinichilor, vezicii urinare, coloanei vertebrale lombare.
Planeta Anaret este Venus, indicand unele probleme juridice ridicate de moartea nativului (mosteniri, conflicte intre mostenitori, negari ale testamentului), regrete afective legate de pierderea vietii, dorinta de a avea si in ultima clipa o "imagine favorabila" si a lasa o "ultima imprsie frumoasa". Famila poate trai o durere sincera.


Casa a 8-a in Scorpion (sau Pluton in casa a 8-a)
Poate indica o moarte produsa in mod sadic, prin executie, tortura, mutilare. Nativul poate deceda prin otravire, in decursul unui act sexual foarte intens, pasional, prin procedee oculte sau magice scapate de sub control, prin boli ale organelor sexuale, nasului sau anusului (tumori rectale). Uneori exista si riscul de sinucidere, cand nativul nu mai vede nici o alta iesire pentru a-si continua existenta. La nivel subconstient poate exista o familiaritate cu ideea mortii, iar decesul poate surveni si prin inec, muscatura unor reptile sau insecte veninoase sau in mediu acvatic.
Marte, dar mai ales Pluton, sunt planetele Anaret indicand nu doar violenta procesului mortii, ci si unele fenomene oculte, paranormale, miraculoase, ce pot apare la moartea anumitor oameni (dematerializari, levitatii, mirosuri placute, parfumate, fenomene meteo inexplicabile); uneori, nativul a putut realiza o pregatire serioasa pentru momentul trecerii intr-un alt plan.


Casa a 8-a in Sagetator (sau Jupiter in casa a 8-a)
Indica o moarte in strainatate, produsa la vanatoare, eventual accidental (prin arma de foc, sageti, incendiu, explozie puternica). Apare si riscul de moarte prin boala de ficat, de sange, de circulatie (boli vasculare), dar nativul are o atitudine matura asupra acestui subiect (accepta ca tot ceea ce are inceput are si sfarsit). Pentru cei pasionati de calatorii, moartea poate fi o "mare si ultima calatorie".
Jupiter, ca planeta Anaret, indica o persoana care intelege relativ corect fenomenul mortii, filozofeaza asupra ei, o accepta in mod deschis, fara rezerve si nu regreta propria disparitie. Poate lasa o mostenire importanta in urma, care va fi impartita de succesori.


Casa a 8-a in Capricorn (sau Saturn in casa a 8-a)
Indica o atitudine rigida fata de moarte, plina de melancolie, de regrete legate de domeniul politic si material (cine va mosteni o anume functie). Moartea se poate produce in munti (in cursul unor excursii sau escaladari montane, soldate cu accidente mortale), intr-un loc public, prin boli ale oaselor, pielii, articulatiilor, prin alunecari de teren (care ingroapa oamenii de vii), prabusiri de stanci,etc.
Saturn, ca planeta Anaret, indica fie o deprimare profunda legata de moarte (si pierderea tuturor satisfactiilor oferite de aceasta lume), fie o atitudine inteleapta, matura, profunda, practica, ce presupune si o indelunga pregatire pentru momentul marii treceri.


Casa a 8 -a in Varsator (sau Uranus in casa a 8-a)
Aduce un risc de moarte prin evenimente sau catastrofe colective (cutremure, revolutii, explozii, atentate de mare anvergura, razboaie, caderi de meteoriti), total neprevazute, accidente aviatice sau in spatiul cosmic. Nativul poate incerca sa cunoasca sau sa intuiasca misterul mortii, pentru ca il sperie ceea ce este necunoscut. Exista riscul de moarte prin boli nervoase sau traumatisme grave.
Uranus, ca planeta Anaret, indica un nativ care poate aplica procedee oculte sau paranormale, care sa-l pregateasca pentru moarte. Risc de moarte in public, in cadrul unei multimi sau al unui grup de prieteni.


Casa a 8-a in Pesti (sau Neptun in casa a 8-a)
Aduce un risc de moarte prin inec (sau cadavrul sa fie aruncat in mare de pe un vas, ca in cazul marinarilor), prin atacul unor animale marine agresive (rechini, balene, piranha, caracatite, etc.), prin intoxicatii grave cu alcool sau droguri, medicamente, intr-un loc izolat (spital, inchisoare, manastire, azil). Nativul are o atitudine confuza si o teama emotionala difuza de moarte. Risc de moarte prin boli ale sistemului limfatic sau care se propaga de la nivelul picioarelor (gangrene).
Jupiter si Neptun, ca planete Anaret, aduc nativului fie o perceptie incoerenta si nerealista asupra mortii, fie o atitudine profund ezoterica sau mistica (legata de compasiune, daruire, sacrificio de sine), ce inlatura orice teama (mai ales printr-o perceptie, inca din timpul vietii, asupra lumilor paralele).
Iata deci o parte dintre misterele fenomenului mortii, explicate intr-o maniera astrologica. Marea trecere dintre lumi a fiecarui om ne apare astfel predestinata si personalizata in moduri specifice, de la caz la caz.
de Sorin Bratoveanu
Cuvinte cheie: Hyleg, Anaret, moarte, casa a 8-a

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.