Sâmbătă, 20 Aprilie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie esoterica Simboluri ezoterice SIMBOLURILE EZOTERICE ALE BALANTEI
SIMBOLURILE EZOTERICE ALE BALANTEI PDF Imprimare Email
Balanta este cel de-al saptelea semn zodiacal, facand parte din triada semnelor de aer, alaturi de Gemeni si Varsator. Balanta marcheaza trecerea in a doua jumatate a cercului zodiacal, ce corespunde profunzimii, maturitatii. Este un semn cardinal si are ca verb caracteristic "a echilibra".

Primul simbol ezoteric al Balantei este cifrat chiar in ideograma acestui semn. Aparent aceasta reprezinta o balanta sau un cantar, cu cele doua talere ale sale, semnificatia fiind explicita. La o analiza mai profinda, semicercul din partea superioara se dovedeste a reprezenta discul solar in momentul apusului. Zodia Berbecului simbolizeaza momentul de rasarit al Soarelui, moment de inceput al zilei (Soarele, ca planeta in astrologie, este exaltat in Berbec). Conform acestui simbolism, zodiile de la Berbec la Fecioara sunt semnele zodiacale diurne, corespunzatoare perioadei luminoase a zilei. Zodia Balantei simbolizeaza momentul de apus al Soarelui, momentul de inceput al noptii, iar in astrologie se cunoaste ca Soarele are o pozitie debila in acest semn zodiacal (fiind in cadere). Prin urmare, ultimele sase semne de pe cercul zodiacal (care incep cu Balanta si se incheie cu Pestii) corespund perioadei nocturne sau intunecate a unei zile complete (24 de ore). Dealtfel, casele astrologice sunt si ele clasificate in diurne si nocturne, dar la modul practic, nu simbolic.

Ce simbolizeaza cu adevarat apusul sau asfintitul descoperim intr-un pasaj biblic, ce afirma imperativ �Sa nu apuna Soarele peste mania ta". Asadar apusul Soarelui reprezinta sfarsitul vietii sau momentul mortii, punct de rascruce in care omul trebuie sa renunte la toate dusmaniile , sa ierte vechii adversari, sa se reconcilieze cu toate fiintele. In traditia crestina este chemat, in acest sens, preotul pentru spovedirea muribundului, iertare si dezlegare. Asfintit inseamna totodata si sfintit, ceea ce ne conduce catre o idee de sacralitate. Aceasta semnificatie a apusului este prezenta si in folclorul romanesc , dupa cum vedem in balada Miorita: " Ca l-apus de soare/ Vreau sa mi-l omoare/ Baciul ungurean / Si cu cel vrancean" . Dupa moarte, afirma ocultistii, sufletul pleaca in lumile astrale unde anumiti ingeri realizeaza un bilant al vietii incheiate, etaland realizarile si nereusitele. La nivelul Balantei se desfasoara un bilant al evolutiilor derulate in primele sase semne zodiacale. In Balanta, insa, acest moment al mortii, al desprinderii, al finalizarii, este doar pregatit, el realizandu-se abia in Scorpion.

Balanta este un element de legatura, de echilibru, intre zodiile vecine, avand un taler orientat spre Fecioara si unul spre Scorpion.

Balanta in sine, ca instrument de cantarire si gasire a echilibrului perfect, are un simbolism profund. Cea mai importanta lucrare ezoterica a traditiei iudaice secrete (Cabala) este " Zoharul", a carui prima carte incepe astfel:
1. TRADITIE- " Cartea Misterului" este Cartea care descrie echilibrul Balantei.
2. TRADITIE- Caci inainte de a fi fost in echilibru, fata nu privea fata.
5.Acest echilibru atarna in acest loc care exista negativ (in vechime).
6.Astfel au fost echilibrate aceste forte, care nu erau inca in existenta perceptibila.
7. Echilibrul exista in corpul sau (corpul vechimii) ; el este de neinteles , el nu este vazut".

Ni se descrie aici Balanta Sacra, Divina, aflata intr-o srare de echilibru suprem.. In esoterismul oriental, Balanta Divina este numita Thule. Desi in diferite mitologii europene (celtica, scandinava) se vorbetste despre Ultima Thule, ce ar reprezenta leaganul civilizatiei primordiale, originare, Thule reprezinta si Centrul Spiritual Suprem al planetei, cu mai multe centre secundare subordonate. Thule simbolizeaza, ezoteric vorbind, unitatea transcendenta. Exista multe localitati pe glob ce poarta numele de Tule sau Tula, care au fost, in anumite epoci stravechi, centre spirituale importante. In Romania exista, de asemenea, localitatile Tulcea si Tuzla, care au jucat si ele rolulu de centre spirituale pe teritoriul vechii Tracii si, apoi, Dacii. Vasile Lovinescu, un important ezoterist roman, considera ca initial Balanta nu era un semn zodiacal obisnuit, ci se afla plasata in centrul cercului zodiacal. Unele schimbari planetare majore, de ordin geografic si spiritual, ce au culminat cu scufundarea finala a insulelor Atlantidei, au generat modificari in planul simbolisticii, Balanta dobandind locul pe care il are si in prezent.

Din punct de vedere spiritual, Thule mai reprezinta si limita extrema, unde se incheie lumea fizica, materiala si incepe lumea subtila, spirituala; la limita dintre ele se poate ascunde cunoasterea suprema sau revelatia primordiala.
Termenul de "echilibru" semnifica, etimologic, a pune talerele balantei (libra) la egalitate sau la acelasi nivel (echi). Aceasta stare de echilibru se produce , la nivel cosmic, in momentul celor doua echinoctii anuale, de primavara si de toamna, ce coincid cu intrarea Soarelui in semnele Berbecului si, respectiv, Balantei. In momentele de echinoctiu ziua este egala cu noaptea, ceea ce corespunde unei stari de armonie universala, ce permite trancenderea starilor obisnuite, inferioare, pentru a atinge cele mai inalte nivele. Astfel se poate ajunge la supremul echilibru al Balantei Divine.

Balanta ocupa a 7-a pozitie in cercul zodiacal. In ezoterism, cifra 7 simbolizeaza starea de desavarsiore, de perfectiune, victoria, realizarea finala. Aceasta semnificatie este cunoscuta in majoritatea traditiilor spirituale universale. In crestinism este binecunoscuta Apocalipsa lui Ioan, care este structurata pe cifra 7: 7 biserici, 7 ingeri, 7 urgii, 7 carti pecetluite, 7 potire ale maniei etc. Tot in crestinism, septenarul reprezinta totalitatea vietii morale, insumand cele trei virtuti teologice -credinta, speranta, iubirea- si cele patru virtuti cardinale -prudenta, cumpatarea, dreptatea si puterea. "Zoharul", numit si "Biblia cabalistilor", aminteste despre cele 7 ceruri, cele 7 pamanturi, cele 7 locuinte ale ingerilor, cele 7 palate ale credintei. Iudaismul vehiculeaza ideea de sabat (ziua a 7-a, cea de odihna si interiorizare) si are ca simbol Menorah (sfesnicul cu 7 brate). La egipteni, cifra 7 era un simbol al vietii vesnice. Fiecare faza lunara dureaza 7 zile, iar cele patru faze (7*4) alcatuiesc ciclul lunar. Philon din Alexandria a observat ca suma primelor 7 numere (1+2+3+4+5+6+7) da acelasi total de de 28. 7 indica sensul unei schimbari dupa incheierea unui ciclu si pe acela al unei reinnoiri pozitive. 7 simbolizeaza totalitatea spa�iului ;i totalitateatimpului, caci, la nivel tridimensional, exista sase directii principale (sus, jos, inainte, inapoi, stanga, dreapta), dar si punctul central din care emana acestea.

Balanta este un semn relational, avand o puternica orientare catre viata sociala, dar si catre relatiile de cuplu. Crea este insa semnificatia profunda, ezoterica, a acestei nevoi sufletesti a fiecarei fiinte umane de a gasi o alta fiinta de sex opus, cu care sa ramana alaturi pe termen neprecizat si sa interactioneze profund, la toate nivelele ? Raspunsul il gasim in acel mit al androginului primordial, expus de Platon an dilogul "Banchetul".Platon afirma ca, initial, barbatul si femeia, elementul masculin si elementul feminin, erau unificati, formand o sfera unica si completa. Ulterior, zeii au decis sa separe in doua aceasta sfera si, de atunci, jumatatile sferelor primordiale se cauta neincetat. Unii ocultisti afirma ca fiecare om are un asa-numit suflet dual sau jumatate predestinata, cu care se completeaza perfect, pe toate nivelele.

Misticul german Jakob Lorber (care si-a elaborat lucrarile prin dicteu divin) scrie in lucrarea "Pamantul si Luna ": un suflet poate fi divizat, intrucat este alcatuit din nenumarate particule de inteligenta. Divizarea sufletului poate conduce fie la disolutia totala a acestuia, fie la impartirea lui in anumite parti componente, care regrupeaza anumite inteligente corespondente, pe categorii. O asemenea diviziune a sufletului s-a petrecut atunci cand a fost creata prima pereche umana, cand dintr-un singur suflet au aparut doua, caci nicaieri nu se spune ca Creatorul a suflat viata in trupul Evei, ci doar ca Eva s-a nascut din Adam, primind un trup si un suflet. In acest al doilea suflet a fost plasat totusi un alt apirit nemuritor.Astfel, odata cu crearea primei fiinte umane, dintr-un suflet s-au nascut doua, care erau totusi un singur trup si un singur suflet."

Balanta este si o zodie a justitiei, avand o deosebita preocupare pentru aplicarea legilor, pentru atingerea echilibrului, a corectitudinii, a dreptatii. Spiritual vorbind, exista doua categorii de legi. Legile umane sunt cele elaborate de diverse foruri legislative sau organisme legiuitoare, aceste legi avand un caracter relativ, efemer, material, si o aplicare inegala, inconstanta, fiind adesea eludate sau folosite selectiv. A doua categorie o reprezinta legile divine, spirituale, care sunt eterne, imuabile, perfecte si inevitabile (doar prin Gratie Divina e posibila iesirea noastra de sub incidenta unor legi spirituale), ele garantand ordinea si armonia cosmica. Acestea sunt, spre exemplu: legea karmei (a actiunii si reactiunii), legea rezonantei, legea analogiei, legea polaritatii, legea reflectarii holografice s.a.m.d. Ezoteristii afirma ca

Dumnezeu se poate manifesta, in general, imbracand doua aspecte principale: aspectul de gratie, iubire, compasiune (prin care ii recompenseaza pe cei virtuosi, merituosi, ce aduc binele in jurul lor, generand lumina si iubire) si aspectul de rigoare, judecata, manie (prin care sunt pedepsiti cei rai, orgoliosi, agresivi,ce aduc altor fiinte nefericire, antuneric si distrugere). Exista insa, in Dumnezeu, si un aspect de neutralitate, corespunzator unui echilibru perfect intre cele doua aspecte amintite, ce permite transcenderea, dar care nu se manifesta in mod direct. Fiecare religie nou instituita vine cu anumite principii spirituale sau dogme, ce capata apoi statut de lege religioasa.
Sunt interesante, ezoteric vorbind, conotatiile termenului de "dreptate", care ne conduce catre ideea de drept si catre dualitatea dreapta-stanga.In Biblie intalnim frecvent sintagma "omul drept in fata lui Dumnezeu" si afirmatii gen "Dreapta Domnului a urnit lucrurile din loc ".

In Zohar intalnim aceste pasaje: "Intelegem ca Dumnezeu si-a intins dreapta si a creat cerurile, si si-a intins stanga si a creat pamantul, asa cum sta scris: "Mana mea stanga e cea care a creat pamantul; mana mea dreapta e cea care a construit cerurile; eu le numesc si ele apar impreuna" (Isaia,48-13). Ce inseamna "ele apar impreuna "? Dreapta si stanga Preasfantului, binecuvantat fie numele sau, nu formeaza decat o unitate, deci, cerul si pamantul nu sunt decat una." si "Sta scris: "Sa fie o tarie in mijlocul apelor si ea sa desparta apele de ape (Genaza, 1-6). Misterul separarii apelor se explica in acest fel: discordia venea din partea stanga; caci, atat timp cat nu era decat partea dreapta, discordia era imposibila. Dar imediat ce, prin aparitia tariei din mijloc, s-au format doua parti, una dreapta si alta stanga, ultima a dat nastere discordiei si de aici s-a nascut infernul". In ansamblu, partea dreapta are o semnificatie masculina, solara, activa, spirituala, orientata spre viitor, cereasca. Partea stanga are o conotatie feminina, lunara, pasiva, materiala, orientata spre trecut, pamanteasca si malefica. Desigur aceste semnificatii nu sunt absolute sau irevocabile, asa cum s-ar putea crede, ele suportand numeroase nuantari. Un alt pasaj din Zohar face o referire directa la justitia divina: "Printre vesmintele de glorie, podoabe ale adevarului, lumini ale adevarului,se afla doua care formaeza podoaba tronului Regelui, numite Echitatea si Justitia.Ele sunt inceputul si sfarsitul oricarei credinte; ele incoroneaza toate rigorile de sus si de jos; totul este continut in Justiie si Echitate si hranit de ele".

Iata, deci, ca semnul Balantei ascunde, in ciuda aparentelor, profunde mistere spirituale.


Cuvinte cheie: ezoterism, Balanţă, lege, justiţie, stânga, dreapta, Zohar, Cabala

 

 

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.