Sâmbătă, 20 Aprilie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie esoterica Simboluri ezoterice SIMBOLURILE EZOTERICE ALE SCORPIONULUI
SIMBOLURILE EZOTERICE ALE SCORPIONULUI PDF Imprimare Email
Scorpionul este cel de-al optulea semn zodiacal. Este un semn de apa, facand parte din triada zodiilor de apa (Rac, Scorpion, Pesti). Alaturi de Marte, guvernatorul traditional al zodiei, Scorpionul este stapanit si de Pluton, guvernatorul modern.

In astrologia ezoterica sunt cunoscute mai multe tipuri de nativi Scorpion. Clarvazatorii afirma ca aura fiecarui tip prezinta anumite particularitati, chiar daca toti apartin aceleiasi influente zodiacale. Se descriu astfel trei categorii:

1.Tipul reptilian (descris de clarvazatori ca avand conformatii aurice de sarpe, scorpion, paianjen, soparla sau salamandra ) - reprezinta categoria inferioara, aici fiind inclusi nativii razbunatori si cinici pana la perversitate.

2.Tipul vultur (vulturul a fost simbolul initial al acestei zodii)- nativii din aceasta categorie sunt profunzi in gandire, seriosi, meticulosi, rezervati datorita suspiciozitatii, orgoliosi, dar foarte cinstiti, prieteni desavarsiti cand acorda cuiva prietenia, chibzuiti, detestand risipa. Ei ajung sa cunoasca, din destainuirile altora, cele mai intime secrete, dar nu judeca si nu condamna niciodata. Ei raman mereu in contact cu lumile subtile, paralele.

3.Tipul Phoenix (cel mai evoluat tip de nativ Scorpion) - reprezinta categoria superioara ce include alesii (fiinte foarte rare). Acesti nativa sunt capabili de daruire totala si chiar de sacrificiul suprem, pentru a demonstra un principiu in care cred cu tarie. Viata lor este alcatuita din cicluri de distrugere si recreere periodica a intregii personalitati

Poate cel mai important simbol ezoteric al Scorpionului este cel al mortii. Acest simbol, MOARTEA, este intotdeauna gresit inteles in afara unui context esoteric, pentru ca omul profan vede in moarte ceva ingrozitor, sfarsitul inevitabil, dureros al vietii aducatoare de placeri, fericiri, satisfactii, urmand apoi neantul, bezna uitarii totale. Aceasta viziune aduce toate acele atitudini emotionale negative, durerea conducerii pe ultimul drum, etc. Pentru a intelege ce reprezinta, din punct de vedere ezoteric, moartea, trebuie sa cunoastem cateva aspecte legate de structura oculta a fiitei umane.

Alchimia afirma ca fiinta umana are, la modul esential, trei componente: corpul, sufletul, spiritul (corespunzand celor trei elemente cu care se opereaza in alchimie - sarea, mercurul, sulful). Moartea ar reprezenta, prin urmare, desprinderea sufletului si spiritului de corpul fizic, urmata de trecerea ansamblului sufet-spirit intr-o dimensiune spirituala, superioara (de regula, in planul astral). Remarcam asadar ca orice moarte intr-un anumit plan (de exemplu, in planul fizic, in care traim acum) este urmata imediat de renasterea intr-un alt plan (in exemplul nostru, in planul astral). Nu se poate disocia ideea de moarte de ideea de renastere, asa-zisa anihilare absoluta fiind o idee falsa. Aceasta este insa moartea biologica, ce pune capat vietii in sens fizic, carnal.

Mai exista, insa, si o moarte simbolica, subtila, accesibila celor care merg pe calea initierii spirituale. Despre acest subiect, esoteristul francez Rene Guenon face aprecieri interesante in studiul "Consideratii asupra initierii": "O alta problema ce ni se pare neinteleasa de cea mai mare parte a contemporanilor este ceea ce se numeste "moartea initiatica"; astfel ni s-a intamplat sa intalnim expresia de "moarte fictiva", ceea ce indica cea mai completa ignoranta a realitatilor de ordin subtil " aceasta moarte, departe de a fi "fictiva" este, din contra, intr-un sens, mai reala chiar decat moartea inteleasa in sensul ordinar al cuvantului " Se intelege bine ca termenul "moarte" trebuie luat in sensul sau cel mai general" este in acelasi timp o moarte si o nastere, dupa cum e privita, dintr-o parte sau din alta; moarte in raport cu starea antecedenta, nastere, in raport cu starea consecutiva. Initierea este in general descrisa ca o a "doua nastere", ceea ce este intr-adevar; dar aceasta "a doua nastere" implica, in mod necesar, moartea pentru lumea profana si o urmeaza imediat, deoarece nu sunt decat cele doua fete ale aceleiasi schibari de stare.

A doua nastere, inteleasa ca fiind corespunzatoare initierii prime, este ceea ce s-ar putea numi o "regenerare psihica" ce nu e decat preparatorie in raport cu realizarea de ordin spiritual, in adevaratul sens al cuvantului. Punctul procesului initiatic la care am facut aluzie este deci acela care va marca trecerea de la ordinul psihic la ordinul spiritual; aceasta trecere va putea fi privita, in special, ca fiind constituita de o "a doua moarte" si de "a treia nastere". Trebuie sa adaugam ca aceasta "a treia nastere" va fi reprezentata mai degraba ca o "inviere", decat ca o nastere obisnuita. "
Putem traduce aceste idei in termenii religiei crestine, pentru mai multa claritate. Prima nastere este, pentru toti oamenii, nasterea obisnuita, biologica. Prin botez, care echivalent cu o initiere crestina, moare, simbolic vorbind, "omul vechi", "omul pacatului", aparand omul renascut "din apa si din duh", in lumina gratiei christice. Prin aceasta initiere crestina se produce moartea simbolica a omului profan (prima moarte) si a doua nastere (in sfera gratiei lui Isus). In momentul desavarsirii spirituale (sau al mantuirii) se produce a doua moarte, simbolica sau spirituala, urmata de a treia nastere (numita de Guenon inviere). Aceste etape initiatice sunt clar jalonate in viata lui Isus, daca ne gandim la botezul Sau in apa Iordanului, la moartea Sa pe cruce, urmata de inviere. Dealtfel invierea lui Isus reprezinta un fapt spiritual fundamental in crestinism.

Asadar moartea simbolizeaza, din punct de vedere ezoteric, schimbarea profunda pe care o suporta omul prin initiere. Moartea reprezinta transformarea, transcenderea care conduce fiinta catre dimensiuni superioare, elevate, subtile ale realitatii macrocosmice. Initiatul Oswakd Wirth afirma: "Profanul trebuie sa moara ca sa renasca in viata superioara pe care i-o confera initierea. Daca nu va muri pentru starea de nedesavarsire, nu va izbuti sa faca nici un pas inainte pe calea intierii." Tot astfel, in alchimie, subiectul ce va da materia pietrei filozofale, inchis in fundul unui vas si lipsit de orice legatura cu lumea din afara, trebuie sa moara si sa putrezeasca.

Somnul este denumit, in simbolism, "mica moarte".Moartea este considerata fiica a noptii si sora a somnului, si are, ca si mama si fratele ei mai mic, puterea de regenera. Moartea are o profunda forta transformatoare: ea inseamna eliberarea de fortele negative si regresive, dar si dematerializare si descatusarea fortelor ascensionale ale spiritului.
Un simbolism esoteric prezinta si ideograma Scorpionului. Ne reintalnim aici cu litera M, ce apare si in ideograma Fecioarei. Energia sexuala nu mai este aici blocata, inhibata, ci este manifestata liber in exterior, in sens descendent (biologic), sau ascendent (spiritual), in functie de orientarea partii terminale a ideogramei (in sus sau in jos). Litera M corespunde in alfabetul ebraic lui Mem. Mem este litera asociata in Tarot cu a 13-a Arcana majora, numita "Arcana fara nume " sau "Moartea". Semnificatia literei Mem este aceea de apa, ori Scorpionul este un semn de apa. Referindu-se la Arcana 13 din jocul initiatic al Tarotului, O. Wirth afirma: "Moartea constituie o cenzura in seria de imagini ale Tarotului si ea este urmata de arcane mai inalte, asa incat putem spune ca primele douasprezece corespund MICILOR MISTERE, iar urmatoarele MARILOR MISTERE, caci este limpede ca lamele de dupa Moarte au un caracter mai ceresc decat cele dinaintea ei."

Exista, desigur, si un simbolism ezoteric al sexualitatii, care este o semnificatie fundamentala a Scorpionului. Organele sexuale sunt cele care determina diferentierea celor doua sexe la specia umana, dar si la speciile animale superioare. Ezoteric vorbind, organul sexual masculin, phallusul, simbolizeaza PRINCIPIUL MASCULIN COSMIC, FORTA SPIRITUALA MASCULINA, cauzala si determinatoare. Organul sexual feminin simbolizeaza MATRICEA COSMICA,FORTA FEMININA CREATOARE SI GENERATOARE A MACROCOSMOSULUI. Actul sexual reprezinta, din punct de vedere spiritual, fuziunea dintre PRINCIPIUL MASCULIN, care emite ideile-forta, arhetipurile sau esentele cauzale, si PRINCIPIUL FEMININ, care primeste esentele spirituale masculine si le manifesta in mod matern si creator, generand intregul univers. Fuziunea amoroasa sau actul sexual este, asadar, generator de viata, creand noi fiinte. Dar, in fuziunea amoroasa profunda, individualitatea dispare, moare, fiecare partener se dizolva,se contopeste cu celalalt, intr-un tot, aparand astfel fiinta ANDROGINA, sinteza a elementelor masculin si feminin, ce se afla aici intr-un deplin echilibru.

Vedem deci ca sexualitatea are un simbolism profund, avand o fateta orientata catre viata si una orientata catre moarte. In toate traditiile spirituale ale lumii, geneza cosmica este descrisa ca fiind rodul uniunii dintre un principiu masculin si unul feminin, ce reprezinta o HIEROGAMIE sau o fuziune erotica de nivel universal, creatoare de lumi. Dealtfel, evolutia spirituala reala reprezinta o succesiva fuziune subtila cu fortele spirituale superioare (in care puterea divina reprezinta polul masculin, emisiv, iar aspirantul spiritual este polul feminin, receptiv). De asemenea, evolutia spirituala reprezinta o succesiune continua de morti si renasteri (moarte fata de tendintele inferioare, grosiere, impure,fata de karma negativa, cu care aspirantul nu se mai identifica, regenarare sau renastere pe niste planuri spirituale inalte, luminoase, la care dobandeste accesul).

Un alt simbol ezoteric al Scorpionului este cel al sarpelui. Sarpele are atat semnificatii malefice, cat si benefice. In sens negativ, sarpele simbolizeaza fortele malefice (sa ne amintim de sarpele malefic din Eden, din cauza caruia Adam si Eva au comis pacatul primordial si au fost alungati din Paradis), dar si energiile inferioare, instinctuale, grosiere, care trebuie sa fiecontrolate si alchimizate de catre adeptul spiritual. In sens benefic, sarpele reprezinta energia fundamentala Kundalini (despre care vorbesc textele spirituale orientale), incolacita ca un sarpe la baza coloanei vertebrale, ce se poate ridica si controla prin practica spirituala a adeptului perseverent. Contrapartea masculina a lui Kundalini este Kundala. Din punct de vedere macrocosmic, Kundalini si Kundala il au ca omolog pe sarpele Ananta, care sta incolacit la baza axei lumii. Asociat, in traditia indiana, lui Vishnu si lui Shiva, Ananta simbolizeaza dezvoltarea si resorbtia ciclica a intregului macrocosm; in calitatea lui de paznic al nadirului, Ananta este purtatorul lumii, careia ii asigura stabilitatea.

Exista un simbolism al cifrei opt, cifra ce desemneaza pozitia Scorpionului pe cercul zodiacal. Opt este, in multiple traditii, cifra echilibrului cosmic, a directiilor cardinale si intercardinale. Fortele spirituale divine sunt reprezentate in Orient ca ocupand zona centrala a unui lotus cu opt petale, deci opt este legat de un simbolism al centrului. In spiritualitatea africana,cifra opt are o semnificatie totalizatoare. Asa se intampla la dogoni, la care cifra-cheie a creatiei nu este patru, ci opt, datorita calitatii sale de a fi dublul lui patru. Cat priveste ziua a opta, care urmeaza celor sase zile ale creatiei si sabatului, ea este simbolul invierii, altransfigurarii, alvestirii vesniciei. Ea cuprinde nu numai invierea lui Christos, ci si pe cea a omului. Opt este simbolul matematic al infinitului, in varianta sa orizontala, aparand astfel in palaria Magicianului (Arcana 1 din Tarot).

Scorpionul este prin excelenta o zodie a misterului, a ocultarii. Un dicton oriental afirma: �Ignorantul este inconjurat de tenebre, dar initiatul este inconjurat de tenebre si mai groase", iar cele patru imperative din hermetism erau sa stii, sa vrei, sa poti, sa taci". Termenul OCULT are si el mai multe semnificatii ezoterice:
1.Ascuns si necunoscut, prin insasi natura sa (exemplu: influenta subtila a unei energii considerate oculta)
2.Care se ascunde (exemplu: o organizatie oculta)

Actiunea de a oculta o invatatura initiatica nu inseamna doar disimularea (ascunderea sau mascarea) acesteia, ci conservarea ei intr-o maniera simbolica, analogica. Mitul exprima o invatatura ezoterica redata in termenii unei povestiri. Rolul ocultarii este de a-i impiedica pe cei rauvoitori si cu intentii malefice de a folosi cunoasterea ezoterica intr-un mod negativ, distructiv, punand in pericol intreaga omenire. Ocultarea mai poate semnifica si absenta unei anumite manifestari ciclice (disparitia Lunii in cazul unei eclipse) sau anumite planuri spirituale foarte elevate ori entitati spirituale extrem de misterioase, necunoscute si inaccesibile omulul obisnuit.Asa cum am vazut anterior, exita doua pasari corelate prin simbolism cu semnul Scorpionului, care au ambele importante conotatii ezoterice. Vulturul simbolizeaza atingerea unei inalte stari de realizare spirituala,prin controlul perfect al energiilor inferioare, instinctuale (sarpele dorintelor grosiere este prins in gheare de vultur si devorat, deci prin luciditate spirituala energiile instinctive sunt alchimizate in propria fiinta). Vulturul reprezinta initiatul care a atins o stare de transcendere spirituala, si acum se afla cu mult deasupra realitatii obisnuite. O varianta a vulturului este pajura, ori in alchimie se vorbeste despre cele zece pajure, care sunt zece etape de trezire a focului secret alchimic.

Phoenixul este o pasare mitica, de origine etiopiana, avand o frumusete neasemuita si o longevitate extraordinara. Elementul fascinant al phoenixuluieste capacitatea sa de a renaste din propria cenusa. Astfel, cand i se apropie ora mortii, phoenixul isi construieste un cuib din ramurele parfumate, care se autoincendiaza. Aspectele simbolice sunt evidente: moarte si renastere, si revenim astfel la simbolismul Scorpionului. De aceea, in Evul Mediu phoenixul era simbolul invieriilui Isus, dar si al naturii sale divine.Zodie a dorintei, a transformarii, a secretelor, zodie de apa (apa care aici este arzatoare ca lava unui vulcan), Scorpionul ne asteapta inca sa-i descoperim misterele.

Cuvinte cheie: moarte, Scorpion, vultur, renaştere, Kundalini, sexualitate, hierogamie, ocult, ocultism, Iisus, phoenix

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.