Marţi, 19 Martie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie esoterica Simboluri ezoterice SIMBOLURILE EZOTERICE ALE ZODIEI GEMENILOR
SIMBOLURILE EZOTERICE ALE ZODIEI GEMENILOR PDF Imprimare Email
Gemenii sunt o cel de-al treilea semn zodiacal. Este vorba despre o zodie de aer (face parte din triada semnelor de aer: Gemeni, Balanta, Varsator), o zodie mobila (dubla, mutabila), o zodie masculina (yang).

Gemenii sunt guvernati de planeta Mercur.
Din punct de vedere ezoteric, rolul Gemenilor in zodiac este de "purtatori de cuvant" sau intermediari, dar nu atat intre diferiti oameni, cat mai ales intre fortele spirituale, divine, din lumile paralele, si oameni. Exact acest rol il juca zeul Hermes (din mitologia vechilor greci), al carui echivalent este zeul Mercur (din mitologia romana), care este, in mod semnificativ, si stapanul acestui semn de aer. Acest rol l-a jucat si Enoh, un initiat de marca, mentionat in Vechiul Testament. Enoh a ramas faimos si prin cartea ce-i poarta numele, ce are statut de text apocrif, in care sunt prezentate revelatii extraordinare. Enoh ne ofera informatii deosebite provenite de la ingeri si de la Divinul insusi. Intr-un paragraf al textelor sale Enoh mentioneaza ca este nativ al semnului Gemenilor, ceea ce explica menirea speciala ce i-a fost incredintata.

Un prim simbol ezoteric al Gemenilor il reprezinta vantul. In "Cartea lui Enoh" se vorbeste despre "cele douasprezece vanturi si portile lor". Astfel aflam ca "Primul vant din acele porti, numit vantul de rasarit, iese pe prima poarta de la rasarit si se indreapta catre miazazi. Prin a doua poarta, cea de la mijloc, iese ceea ce este potrivit, si de aici vine ploaia si rodnicia si roua; iar de la cea de-a treia poarta, aflata spre miazanoapte, vin frigul si seceta.  vanturile dinspre miazazi: prin prima poarta dintre acestea  se iveste un vant cald. Prin poarta de mijloc, de langa aceasta, ies la iveala miresme parfumate, roua si ploaie, belsug si sanatate. Prin cea de-a treia poarta  se iveste roua si ploaie, lacuste si pustiire.  vanturile de apus; din cea de-a saptea poarta  vin roua si ploaia, lacustele si pustiirea. Din poarta din mijloc vin direct sanatatea, ploaia, roua si belsugul; iar prin cea de-a treia poarta  vin norii si promoroaca, ninsoarea si ploaia, roua si lacustele. Vanturile dinspre apus; dinspre prima poarta  provine roua si promoroaca, frigul si zapada si chiciura. Prin poarta de mijloc vine roua si ploaia, belsugul si binecuvantarea; iar dinspre ultima poarta  vine seceta si pustiirea, nenorocirea si moartea."

Pe de alta parte, vantul este sinonim cu suflul si, in consecinta, cu Duhul, cu influxul spiritual de origine cereasca. De aceea si sunt considerate vanturile, in "Psalmi" si in "Coran" ca fiind mesageri divini, echivalente ai ingerilor. De la vant vine si numele Sfantului Duh. In Geneza citim: "Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor."

Asadar vantul simbolizeaza spiritul, dar si viata insasi, caci nimeni nu poate trai fara sa respire. Plamanii insisi si procesul respiratiei se afla sub influenta Gemenilor si avem aici dualitatea specifica acestei zodii: doi plamani (drept si stang), doua faze respiratorii (inspir si expir). Acest simbolism este confirmat de un alt pasaj din Geneza, in care se descrie crearea lui Adam: "Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata, si omul s-a facut astfel un suflet viu." In simbolistica hindusa, vantul, Vayu, este suflul cosmic si Verbul, este suveranul domeniului subtil intermediar intre Cer si Pamant; acest spatiu este umplut, dupa traditia chineza, de un suflu numit chi (echivalentul pranei hinduse sau a energiei vietii, vitalitatii).

Un alt simbol al Gemenilor ce are profunde conotatii ezoterice este cuvantul. Este faimos pasajul de deschidere al Evangheliei lui Ioan: "La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu." In Geneza intalnim de mai multe ori expresia "Dumnezeu a zis", indicand o identificare a Divinului cu puterea cuvantului. Intr-un text inspirat, intitulat "Despre Domnul Iisus Cristos", misticul suedez Emanuel Swedenborg interpreteaza si clarifica aceste aspecte: "De ce Domnul este numit Cuvantul este foarte putin inteles in Biserica. El este numit Cuvantul deoarece Cuvantul semnifica Adevarul Divin sau Intelepciunea Divina; si Domnul este insusi Adevarul Divin sau insasi

Intelepciunea Divina. - intrucat Cuvantul este Intelepciunea Divina a Iubirii Divine, rezulta ca el este Insusi Iehova si astfel Domnul, prin care toate au fost facute - rezulta cu claritate din aceea ca acest Cuvant este insusi Adevarul Divin, din care apare toata intelepciunea ingerilor si inteligenta spirituala a oamenilor. Caci ingerii au in ceruri exact acelasi Cuvant pe care il au oamenii pe pamant; cu singura mentiune ca in lume, la oameni, el este natural, pe cand in ceruri este spiritual."
Cuvantul Divin este numit si Logos Divin, fiind o desemnare directa a lui Iisus. In gandirea greaca, cuvantul, logosul, a semnificat nu numai cuvantul, fraza, discursul, ci si ratiunea si inteligenta (atribute specifice Gemenilor), ideea si sensul profund al fiintei, insasi gandirea divina.

Notiunea de cuvant care fecundeaza (Logos spermatikos), de verb purtator al germenului creatiei, avandu-si originea in zorii acesteia, ca prima manifestare divina, se regaseste in cosmogoniile multor popoare. La hindusi intalnim conceptul sacru de Paravak (cuvantul suprem sau energia suprema a Logosului Divin creator), ca si conceptul operativ de mantra (silaba sau cuvant sacru, incarcat cu forta spirituala).
Cuvantul ne conduce catre ideea de limbaj si, desigur, aici putem vorbi despre un limbaj profan si un limbaj sacru. Limbajul profan este apanajul multimii ignorante, in timp ce limbajul sacru este rezervat initiatilor, pentru ca el codifica arcane, mistere profunde, taine spirituale adanci, care ne arata calea spre Divin. Limbajul sacru pare uneori un hatis sau un labirint, dar cu ajutorul busolei divine se poate afla lumina spirituala cautata. In unele organizatii secrete se vorbeste despre "cuvantul pierdut", parte a unui limbaj ezoteric, cunoscut mai bine de vechii initiati. In unele situatii, un limbaj aparent profan ascunde semnificatii tainice. Cabala, spre exemplu, atribuie unor texte biblice un numar de patru sensuri diferite, a caror existenta a fost partial confirmata prin cercetarile moderne legate de "codul Bibliei".

In una dintre lucrarile sale, Rena Guenon vorbeste despre asa-numita "limba a pasarilor": "-cucerirea nemuririi implica, in mod esential, reintegrarea in centrul fiintei umane, adica in punctul unde se stabileste comunicarea cu starile superioare ale fiintei. Ori, aceasta comunicare este reprezentata de intelegerea limbii pasarilor; de fapt, pasarile sunt intelese ca simboluri ale ingerilor, mai precis ale starilor superioare [de constiinta].- "limba pasarilor", pe care am putea-o numi - "limba ingerilor", si al carui corespondent in lumea umana este limbajul ritmat, caci, in definitiv, pe "stiinta ritmului" - se bazeaza toate mijloacele utilizabile pentru comunicarea cu starile superioare. De aceea, o traditie islamica spune ca Adam, in Paradisul terestru, vorbea in versuri, adica in limbaj ritmat; este vorba aici de acea "limba siriaca" - si care trebuie privita ca traducand direct "iluminarea solara" si "angelica" manifestata in centrul fiintei umane. Iata motivul pentru care Cartile sacre sunt scrise intr-un limbaj ritmat, ceea ce, cum se vede, insemna cu totul altceva decat niste "poeme" in sensul pur profan ."

Pasarile sunt un simbol ezoteric important al Gemenilor. Ele, cum am vazut, simbolizeaza in primul rand ingerii si starile elevate de constiinta. Pasarea mai exprima ideea de imponderabil, de usor, de plutire, aparand astfel o delimitare clara de lumea fizica, de materia grosiera. Simbolismul pasarilor in traditiile lumii este foarte complex. Retinem lebada hamsa, ce simbolizeaza nemurirea, intelepciunea si transcenderea, la hindusi. In Coran, cuvantul pasare este luat adesea drept sinonim cu destin: "De gatul fiecarui om am legat pasarea lui". Pasarea, simbol al sufletului (remarcam asonanta dintre suflet, suflat si suflu, dar si legatura cu pasarea), joaca rolul de intermediar intre pamant si cer (rol specific Gemenilor).

Un alt simbol al Gemenilor este cartea. Fiecare traditie spirituala a lumii isi bazeaza invatatura pe o carte sacra, care are statutul de "Carte a cartilor". Aceasta este Biblia la crestini, Tora la evrei, Coranul la musulmani, Vedele si Bagavad-Gita la hindusi, Tao-Te-King la taoisti, etc. Cartea fundamentala este cea care contine invatatura fundamentala a acelei cai sau traditii, ea explicitand in termeni inteligibili calea catre Divin, catre desavarsirea spirituala, intr-o maniera specifica. Aceste Carti sunt primite, de regula, prin revelatie directa si umplu un gol de comunicare ce pare a exista uneori intre om si divinitate.
Zborul este un alt simbol ezoteric al Gemenilor. In diverse mituri, zborul exprima o dorinta de sublimare, de cautare a unei armonii interioare, de depasire a conflictelor. Eroii legendari trec in lumile spirituale, dincolo de planul fizic, zburand sau fiind purtati de cai inaripati (cum este calul mitic Pegas) sau de pasari. Si entitatile malefice legendare (zmei, dragoni, etc.) zboara ar numai catre lumile inferioare. Zborul poate fi inteles, ezoteric vorbind, ca o ascensiune catre inaltimile spirituale, putandu-se face i analogie cu Inaltarea lui Iisus, care s-a produs la 40 de zile de la invierea sa.

Specific Gemenilor este si conceptul de fraternitate, care are valente ezoterice. Exista, desigur, fratia de sange si se stie ca Gemenii se simt legati si apropiati de frati si surori, de rudele colaterale. In fraternitatile spirituale (organizatii sau societati secrete) membrii acestora se considera "frati", chiar daca nu exista intre ei rudenii de sange. Ezoteric vorbind, se poate considera ca acesti initiati descopera faptul ca sunt fiii aceluiasi Tata Divin, neputand sa fie decat frati unii cu ceilalti. Atitudinea fata de un frate spiritual nu poate fi decat cea recomandata de Iisus: "Iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti."

Androginul este un alt simbol ezoteric al Gemenilor. Biblia ne ofera informatii interesante in acest sens. Astfel: "Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut. - Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor pentru el." - Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a inchis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si a adus-o la om." (Geneza 1, 27; 2, 18, 21-22). Putem deci concluziona ca omul primordial, Adam, era o fiinta androgina, dar si Dumnezeu insusi este androgin (daca Adam a fost creat "dupa chipul Sau"). Prin urmare, starea androginala este o stare divina. De aceea, putem intelege de ce Supremul Divin este considerat in metafizica medievala (inclusiv cea crestina) ca fiind echilibrul perfect al contrariilor sau coincidentia opositorum. Traditia hindusa sustine aceasta idee, afirmand ca Supremul Divin este simultan Shiva (Principiul Masculin Suprem) si Shakti (Principiul Feminin Suprem), care sunt perfect fuzionati si echilibrati in Fiinta Divina. Atingerea, asadar, a starii androginale echivaleaza cu atingerea unei stari supreme, de desavarsire spirituala.
Iata deci care sunt arcanele zodiei Gemenilor, semn aparent superficial, dual, dar care ascunde profunzimi nebanuite.

Cuvinte cheie: carte, androgin, Gemeni, ezoterism, vânt, păsări, limba păsărilor, zbor, fraternitate, Enoh, cuvânt

 

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.