Marţi, 27 Februarie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie karmica Axa FC-MC in astrologia karmica
Axa FC-MC in astrologia karmica PDF Imprimare Email
In sistemele de case inegale (cum este, de exemplu, sistemul Placidus) Fundul Cerului reprezinta cuspida casei a IV-a. Am discutat deja unele aspecte de natura karmica ale acestei case, dar si FC, prin el insusi, are semnificatii interesante in aceasta directie. Astfel FC reprezinta sedimentari karmice acumulate de-a lungul vietilor succesive, ca si un punct de plecare in viata actuala. De asemenea, FC, ca si Nodul Nord lunar, indica motivatia profunda a prezentei incarnari. Aceasta corelatie nu este intamplatoare, caci atat Nodul Nord, cat si casa a IV-a se raporteaza la Luna si la semnul Racului (zodie care este considerata, in ezoterism, poarta de intrare a sufletelor in manifestare).

Dar FC si Mijlocul Cerului formeaza o axa, incat MC (cuspida casei a X-a si "antena spiritualitatii", caci se afla la finalul casei a IX-a, ce semnifica evolutia spirituala) indica o modalitate sau o directie practica prin care nativul isi poate concretiza motivatiile profunde simbolizate de FC. MC este cuspida unei case corelate cu Saturn (planeta intelepciunii) si cu Capricornul (considerat in ezoterism "poarta de iesire a sufletelor din manifestare", adica in transcendenta).
Vom incerca, in continuare, sa interpretam , in paralel, cele doua cuspide din aceasta perspectiva.

FC in Berbec sau in conjunctie cu Marte
Indica un nativ ce are anumite sedimentari karmice legate de dinamism, agresivitate, violenta, acitivitati de lider militar plin de curaj, initiativa si o vointa foarte puternica. Motivatia profunda in viata prezenta a acestei fiinte este de a o lua de la capat, de a avea un nou inceput intr-o directie benefica, pozitiva, care sa-i permita sa depaseasca erorile trecutului. Nativul are MC in Balanta (echivalent cu un MC conjunct cu Venus), ceea implica o concretizare a motivatiilor sale profunde pe cale legala (juridica), intr-o maniera armonioasa (cautand mereu un echilibru, calea de mijloc), intr-un mod artistic sau printr-o relatie de cuplu (casatorie).

FC in Taur sau in conjunctie cu Venus
Indica un nativ ce are anumite sedimentari karmice legate de acumulari materiale, simtul proprietatii, abilitati artistice, stabilitate. Motivatia sa profunda este, in prezent, legata de regasirea unui fundament, a stabilitatii, a sigurantei in aceasta lume materiala, intr-un mod rafinat, armonios. El are MC in Scorpion (echivalent cu un Pluton conjunct cu MC), ceea ce implica o concretizare a motivatiilor sale pe calea unei transformari profunde, a detasarii de valorile materiale, a trairii elevate a sexualitatii, a intelegerii notiunilor de ocultism si ezoterism.

FC in Gemeni sau in conjunctie cu Mercur
Indica un nativ ce are anumite sedimentari karmice ce se refera la comunicare, relationare cu cei apropiati, aptitudini oratorice sau scriitoricesti, curiozitate deosebita, deplasari, comert. Motivatia sa profunda, in prezent, se refera la regasirea cunostintelor din trecut, a sufletelor surori (fata de care a putut nutri o mare iubire), la redescoperirea unei comunicari cat mai eficiente si directe. Nativul are MC in Sagetator (echivalent cu un Jupiter conjunct cu MC), care implica o concretizare a motivatiilor profunde pe calea filozofiei, religiei, spiritualitatii, intr-o maniera independenta si plina de o intelegere profunda, veritabila, eventual prin calatorii lungi, realizate in tari straine, ce pot avea un rol initiatic.

FC in Rac sau in conjunctie cu Luna
Indica o fiinta ce are sedimentari karmice profunde legate de trairea intensa a emotiilor, viata de familie, sentimentele materne sau paterne, apartenenta la un anumit popor, clan sau trib. Motivatia profunda, in acest caz, se refera la regasirea familiei ideale, a caminului ideal, a starii de protectie si siguranta emotionala, a vechilor compatrioti, la descoperirea unei hraniri deosebite la nivel emotional sau sufletesc. Nativul are MC in Capricorn (echivalent cu un Saturn conjunct cu MC), care implica concretizarea motivatiilor sale profunde prin rigoare, autodisciplina, planificare, intelepciune, eventuale functii de conducere in plan politic sau administrativ si manifestarea unui puternic simt practic.

FC in Leu sau in conjunctie cu Soarele
Indica un nativ ce are sedimentari karmice legate de pozitii sociale inalte (monarhie, regalitate, ranguri nobiliare), stralucire, creativitate, aptitudini artistice, copii (mostenitori biologici sau continuatori spirituali, discipoli), vocatia de lider. Motivatia profunda a fiintei este de a regasi copiii sau discipolii din trecut, de a retrezi vechile talentele creatoare , de a redobandi stralucirea pe care a mai avut-o. In acest caz putem vorbi de un MC in Varsator (echivalent cu un Uranus conjunct cu MC), implicand o concretizare a motivatiilor profunde prin manifestarea sentimentelor de prietenie, fraternitate, altruism, prin activitati tehnice sau in domeniul ocultismului, astrologiei, prin cultivarea originalitatii, a nevoii de spatiu si libertate, prin angrenarea in activitati de grup (organizatii, asociatii, etc.).

FC in Fecioara sau in conjunctie cu Mercur
Indica un nativ ce are sedimentari karmice legate de activitati profesionale, ingrijirea animalelor si manifestarea atitudinilor de servitor umil, muncitor constiincios, fiinta preocupata de curatenie, ordine, precizie, stiinta si aptitudini intelectuale, analitice. Motivatia profunda a fiintei este de a se purifica de durerile sau suferintele trecutului, de a se elibera de sentimentul apasator de servitute, de a-si retrezi vechile aptitudini intelectuale, discernamantul, capacitatea de analiza lucida. Fiinta are MC in Pesti (echivalent cu un Neptun conjunct cu MC), ceea ce implica concretizarea motivatiilor sale prin compasiune, capacitate de daruire si sacrificiu, preocupari legate de misticism, religie, ocultism, domeniul artistic (dans, muzica, poezie), in singuratate sau cultivand un mister deplin.

FC in Balanta sau in conjunctie cu Venus
Indica un nativ care are sedimentari karmice profunde legate de casatorie (sau alt gen de realatie de cuplu), viata sociala, simtul justitiei, aptitudini artistice variate si nevoia de armonie, de echilibru. Motivatia profunda, in acest caz, o reprezinta dorinta de a recrea cuplul ideal, de a repara anumite nedreptati comise in trecut, de a atinge un cat mai perfect echilibru interior. Fiinta are MC in Berbec (echivalenr cu un Marte conjunct cu MC), ceea ce indica o concretizare a motivatiilor karmice pe calea luptei armate sau a confruntarii intr-un alt mod (ideologic, principial, sportiv), prin manifestarea curajului, dinamismului, initiativei, vointei si prin gasirea unor noi modalitati de expresie sau de manifestare (pionierat).

FC in Scorpion sau in conjunctie cu Pluton
Indica un nativ ce are sedimentari karmice profunde legate de sexualitate, morti tragice, violente, rupturi dramatice, dezastre marcante, magie, ocultism, dorinte devoratoare. Motivatia profunda, in acest caz, este legata de o detasare profunda, completa de suferintele din trecut, de preocuparile abisale, cautand o exprimare benefica, pozitiva a propriilor dorinte, dincolo de orice gen de frustrari, si modalitati de transformare radicala. Fiinta are MC in Taur (echivalent cu un Venus conjunct cu MC), indicand o concretizare a motivatiilor karmice prin preocupari de natura material-financiara (agricultura, zootehnie, activitati bancare, afaceri), prin cultivarea stabilitatii, armoniei, iubirii si a aptitudinilor artistice.

FC in Sagetator sau in conjunctie cu Jupiter
Indica o fiinta ce are sedimentari karmice legate de spiritul de aventura, independenta, libertate totala, savurarea plenara a vietii, sau de spiritualitate, intelepciune, religie, activitatile de duhovnic ori ghid spiritual, detasare (se va vedea pozitia lui Jupiter in semn si casa). Motivatia profunda, in acest caz, este regasirea intelepciunii din trecut si continuarea evolutiei spirituale, intelegand greselile anterioare si extragand concluzii profunde din acele experiente. Nativul are MC in Gemeni (echivalent cu un Mercur conjunct cu MC), ceea ce indica o concretizare a motivatiilor karmice prin comunicare, relatii deschise cu fiintele apropiate, deplasari, flexibilitate sau adaptabilitate exterioara si interioara, acumulare si oferire de informatii, iubire pentru sufletele surori.

FC in Capricorn sau in conjunctie cu Saturn
Indica o fiinta ce are sedimentari karmice legate de asceza, rigoare, autodisciplina, pozitii de autoritate (lider politic sau administrativ), intelepciune, detasare, singuratate, raceala. Motivatia profunda a acestei persoane este reprezentata de preocuparea pentru regasirea vechii intelepciuni, in vederea depasirii sabloane de gandire si comportament din trecut, a nevoii de singuratate, a setei de putere, a ambitiilor materialiste. Nativul are MC in Rac (echivalent cu o Luna conjuncta cu MC), ceea ce indica o concretizare a motivatiilor sale karmice prin intemeierea unei familii, manifestarea emotiilor pozitive, a sentimentelor materne sau paterne, aprofundarea propriei naturi interioare, trezirea laturii feminine a fiintei sale.

FC in Varsator sau in conjunctie cu Uranus
Indica o fiinta ce are sedimentari karmice legate de fraternitate, prietenie, apartenenta la asociatii sau grupari transparente sau oculte, sete de cunoastere, nonconformism, porniri rebele, revolutionare. Motivatia profunda, in acest caz, este regasirea fratilor si prietenilor din trecut (eventual a sufletelor surori), a vechii cunoasteri, depasirea dependentei excesive de relatiile interumane, realizarea unor descoperiri extraordinare pentru beneficiul tuturor oamenilor. Nativul are MC in Leu (echivalent cu un Soare conjunct cu MC), ceea ce implica o concretizare a motvatiilor karmice prin manifestarea intensa a vointei, a creativitatii artistice, prin afirmare plenara, iubirea fata de copii sau discipoli (fii spirituali), in special, si pentru toate fiintele, in general, prin activitati de lider, de conducator.

FC in Pesti sau in conjunctie cu Neptun
Indica o fiinta ce are sedimentari karmice legate de misticism, izolare in vederea cautarii Divinului si manifestarii profunde a credintei, ocultism, medicina, navigatie pe mari si oceane, spiritul de daruire si sacrificiu, talente artistice, stari psihedelice induse de substante intoxicante, umilinta. Motivatia profunda, in acest caz, este regasirea vechii credinte in Divin, manifestarea iubirii profunde fata de semeni, depasirea tendintelor masochiste si a vechilor iluzii, a nevoii de singuratate, prin orientarea catre colectivitati umane. Nativul are MC in Fecioara (echivalent cu un Mercur conjunct cu MC), ceea ce implica o concretizare a motivatiilor karmice prin cultivarea luciditatii, a aptitudinilor intelectuale (analiza, discernamant, inteligenta), prin activitati profesionale, realizate in mod practic, eficient (in domenii ca medicina, economia, ecologia, stiintele exacte, etc.), prin servirea constienta a altor oameni.

Putem, deci, concluziona:
1.Axa FC-MC este o axa karmica la fel de importanta ca si Axa Dragonului, daca nu chiar mai importanta, desi este aproape total ignorata de astrologi.
2.Menirea unei fiinte umane este de a realiza conversia karmica de la FC la MC, in mod complet, pe parcursul existentei sale. In acest caz, conversia karmica se realizeaza de la nord (FC) la sud (MC), invers decat in cazul Nodurilor lunare.
3.FC este corelat cu Luna, cu Racul si reprezinta trecutul; MC este corelat cu Saturn, cu Capricornul si reprezinta prezentul (si, implicit, viitorul).
Este evident ca analizarea pozitiilor FC si MC in astrograma nu epuizeaza semnificatile karmice ale acesteia (trebuie examinati guvernatorii MC si FC, aspectele lor, pozitiile Nodurilor lunare, Lunii negre, etc.). In plus, interpretarea va fi nuantata de aspectele realizate de toate elementele astrologice enumerate. Avem totusi, prin FC si MC, inca doua elemente utile in intelegerea misterelor karmei si reincarnarii din punct de vedere astrologic, inca doi semnificatori utili pentru a ne autocunoaste cat mai bine.

de Sorin Bratoveanu

Cuvinte cheie: karma, astrologie, zodii, sedimentare karmică, conversie karmică

 

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.