Sâmbătă, 20 Aprilie 2024
Sunteti aici: Home Astrologie Astrologie mundana Eclipsa de Luna din 21.12.2010
Eclipsa de Luna din 21.12.2010 PDF Imprimare Email
În data de 21 decembrie 2010, la ora 10:13 (ora României), se va produce o eclipsă de Lună. Această zi este bogată în evenimente astrale, căci coincide şi cu Echinocţiul de iarnă, şi cu un aspect favorabil - sextilul dintre Mercur şi Neptun.
Concidenţa dintre o eclipsă totală de Lună, cum este cea din 21.12.2010, şi momentul intrării în iarna astronomică (echinocţiul de iarnă), este un eveniment rar din punctul de vedere al astronomilor. Astrologic vorbind, Soarele intră în semnul Capricornului abia în 22 decembrie la ora 1:38 (ora României); aceasta ar fi, la modul real, data echinocţiului de iarnă. Aşadar, putem vorbi despre o proximitate foarte mare a celor două evenimente astronomice. Ceea ce ne interesează însă sunt semnificaţiile astrologice aferente acestor momente.
În primul rând vom remarca faptul că eclipsa nu va fi vizibilă în România. La ora respectivă Soarele se află deasupra orizontului, deci este intervalul de zi, când Luna nu este vizibilă. Este vorba despre o eclipsă ce survine când Luminariile se află pe ultimele grade ale axei Gemeni - Săgetător. După cum se ştie, eclipsele se produc numai în momentele când Luminariile (Soarele şi Luna) se află în preajma axei Dragonului (axa Nodurilor lunare). În cazul eclipsei de Lună, se produce o aliniere cosmică între Soare, Terra şi Lună; cum Pământul, planeta noastră, se află la mijloc, lumina solară nu mai poate ajunge la Lună şi aceasta rămâne, pentru un timp, în umbra terestră, devenind invizibilă. Prin urmare, Soarele se află în Săgetător, iar Geea (Terra) şi Luna se află în Gemeni, în momentul eclipsei. Eclipsarea Lunii se produce datorită vecinătăţii axei Dragonului, situată aproape de începutul axei Rac - Capricorn (Nodul Nord în Capricorn, la 2 grade, Nodul Sud în Rac, la 2 grade). Deci atât Luminariile, cât şi Nodurile lunare se află în vecinătatea axei solstiţiale (cuspida zodiilor Capricorn şi Rac).

Care sunt semnificaţiile acestei eclipse? Dispariţia Lunii de pe cer reprezintă, simbolic vorbind, o ocultare a principiului feminin. Datorită unor preocupări de natură materială (Geea, Terra), comercială (Gemeni), există tendinţa de a nu mai fi ascultată vocea intuiţiei, emoţiilor, sensibilităţii. Cu toate acestea, Luna se află la apogeu, deşi nu în zodia sa de domiciliu. Am putea vorbi despre o predominanţă puternică a principiului masculin (Soarele), care, aflat într-o zodie de foc (Săgetător), dar şi într-un decan de mare forţă, de domiciliu (decanul Leu din Săgetător), poate deveni strivitor şi pragmatic. Luna (feminitatea) este astfel marginalizată, ceea ce poate părea o dramă, o situaţie nefavorabilă.
În realitate, această umbrire a Lunii este de bun augur, căci Nodul Sud lunar (tendinţele karmice regresive) se află în Rac, iar Luna este guvernatoarea sa, ambele aflându-se în conjuncţie. Prin urmare, un potenţial karmic negativ iese la suprafaţă din straturile inconştientului în acel moment, iar tendinţele emoţionale negative asociate trebuie să fie bine ţinute sub control într-o manieră energică, solară, depăşite, sublimate. Soarele se află în conjuncţie cu Nodul Nord lunar, din Capricorn, permiţând o depăşire conştientă, lucidă a acestei conjuncturi karmice.
Pe lângă Soare şi Nodul Nord, în această aglomerare planetară se află şi Mercur (la 26 grade Săgetător) şi Pluton (la 4 grade Capricorn). Mercur guvernează Luna din Gemeni, conferind un plus de luciditate, de claritate mentală, iar Pluton oferă o oportunitate de transformare, sublimare, de salt calitativ, spiritual, prin conversia karmică de la Nodul Sud din Rac (ataşament emoţional de trecut, karma familială) la Nodul Nord în Capricorn (detaşare, înţelepciune, profunzime). Guvernatorii Nodului Nord al momentului - Saturn (guvernator principal) şi Marte (guvernator secundar, prin exaltare), se află în conflict (cuadratură), ceea ce indică o anumită karma de agresivitate aferentă acestei eclipse. Marte este totuşi susţinut de un sextil cu Venus din Scorpion (armonie între sentimente şi voinţă, între iubire şi pasionalitate).

Sextilul Mercur - Neptun conferă o anumită inspiraţie, o doză de compasiune şi dăruire de sine, manifestate armonios, constructiv, care permit o bună comunicarea şi stăpânirea mai eficientă a tendinţelor agresive. Remarcăm şi două configuraţii planetare care se formează în această hartă astrală: „aripile de pasăre" şi „nicovala". „Aripile de pasăre" vor aduce oportunităţi de comunicare, de călătorie, care vor implica grupuri sau colectivităţi umane. „Nicovala" va permite un travaliu asiduu asupra propriilor emoţii, ataşamente, stări sufleteşti grosiere, inferioare, care, supuse ca o materie primă unei alchimii sufleteşti, vor permite o elevare interioară (pentru cei focalizaţi în această direcţie).

Aglomeraţia de planete din preajma cuspidei Capricornului este cuadratată de conjuncţia strânsă Jupiter - Uranus din Peşti. Aceasta ne arată anumite dificultăţi de comunicare, posibile acţiuni haotice ale maselor, contestări ale liderilor, erupţii de agresivitate (prin implicarea lui Pluton din Capricorn). Ascendentul momentului, pentru Bucureşti, se află în Vărsător, ceea ce indică preocuparea unor persoane, la acel moment, de a cunoaşte cât mai mult despre acest eveniment astronomic şi astrologic. Chiron şi Neptun din Vărsător vor aduce, pe mapamond, o preocupare pentru această eclipsă, posibile observaţii astronomice (în zonele în care va fi vizibilă eclipsa). În sfârşit, Lilith din Peşti, va reactiva vechile superstiţii şi temeri legate de vârcolaci, vampiri sau alte creaturi monstruoase, care ar devora Luna în acel moment.
În concluzie, mesajul eclipsei este de a fi conştienţi, lucizi, atenţi, în acel moment, de a ne controla emoţiile negative, pornirile agresive, de a merge înainte cu curaj pe calea realizării menirii noastre existenţiale, în ciuda obstacolelor şi dificultăţilor variate.

21.12.2010

 

Astrologie

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

La începutul fiecărui an calendaristic astrologii occidentali, indieni și chinezi, specialiștii în Feng-shui, Vas-tu, Y-king și alte arte divinatorii fac predicții pentru următoarele doisprezece luni. Alături de toți aceștia fac...

READMORE

Feng Shui

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu doctrinele metafizice ale vechilor chinezi, care sunt derivate din taoism și confucianism, este necesar să precizăm ce anume este I Ching (ortografiat uneori...

READMORE

Pe data de 4 februarie 2018 începe Anul Nou conform zodiacului solar chinezesc, fiind vorba despre Anul Câinelui de Pământ. Începerea oficială şi festivă a anului nou chinezesc (conform astrologiei...

READMORE

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.